“Καθώς επίσης και της Οικονομικής Επιτροπής”.

Οι δημαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά πραγματοποιήθηκαν στη βάση του αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης, σε συνέχεια των προηγούμενων, αλλά και του «Κλεισθένη».

Με αυτές τις ρυθμίσεις εισήχθησαν ακόμη πιο προβληματικές διατάξεις στη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των Δήμων (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής). Θεσμοθέτησαν την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης του Δήμου (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) στην παράταξη του Δημάρχου, αλλοιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη λαϊκή ψήφο, ενισχύοντας τον προσωποπαγή χαρακτήρα αυτών των οργάνων και απογυμνώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο από μια σειρά ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Το Προεδρείο, το οποίο κλήθηκε να εκλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα. Αποφασιστικό ρόλο δίνεται μόνο στον Πρόεδρο του Δημοτικου Συμβουλίου, ενώ οι άλλες θέσεις είναι διακοσμητικού χαρακτήρα χωρίς ουσιαστικό ρόλο στη σύνταξη της ημερήσιας διάταξης κτλ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» ξεκαθάρισε, για άλλη μία φορά, ότι είναι ριζικά αντίθετη τόσο με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και με τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Αυτό το αντιδημοκρατικό πλαίσιο κλήθηκαν σήμερα και καλούνται καθημερινά να υπηρετήσουν ο Δήμαρχος, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Επιτροπές του Δήμου. Πλαίσιο που διαμορφώνει μια Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά, μακριά από τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. 

Στην υλοποίηση αυτού του πλαισίου υπάρχει, στην πράξη, πλήρης συναίνεση των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου. Μετά από συνεχείς τοποθετήσεις μας επί τούτου, υπήρξαν, για πρώτη φορά, μόνο φραστικές διαφοροποιήσεις αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο. Διαφοροποιήσεις που δεν παρατηρήθηκαν τα δύο χρόνια που πέρασαν, καθώς οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας είχαν φροντίσει να έλθουν το προηγούμενο διάστημα όλο και πιο κοντά, ψηφίζοντας χέρι χέρι, από κοινού και σε πλήρη σύμπνοια, μια σειρά από αποφάσεις, όπως π.χ. τα δημοτικά τέλη και η μίσθωση των βοσκοτόπων του Δήμου μας.

Με βάση τα παραπάνω, δηλώσαμε, όπως άλλωστε πράξαμε και κατά την πρώτη εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι:

Πρώτον: Δεν συμμετέχουμε στην εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου δεν θέτουμε υποψηφιότητα για κάποια θέση.

Δεύτερον: Έχοντας υπόψη τη βαρύτητα και τη σημασία των θεμάτων συζήτησης και αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής διεκδικούμε θέση, όμως το προκαθορισμενο αποτέλεσμα κατανομής των εδρών δεν μας επιτρέπει εκπροσώπηση, γεγονός που καταγγείλαμε ως αλλοίωση της ψήφου του κόσμου. Πρόκειται για μία νομοθετική πράξη που έρχεται σε συνέχεια του αποκλεισμού που μας εχουν επιβάλει η Δημοτική Αρχή και η μείζονα αντιπολίτευση αναφορικά με την εκπροσώπησή μας στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων, της ΔΕΥΑΒΑ, των Σχολικων Επιτροπών, δυσκολεύοντας έτσι στην πράξη την άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» τονίσαμε ότι θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστα την προσπάθεια που κάνουμε, δίνοντας τη μάχη να αυξηθεί η διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, βάζοντας μπροστά τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της περιοχής, παρακολουθώντας και ξεσκεπάζοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές και καταθέτοντας προτάσεις για τη συνεχή ανακούφιση των κατοίκων του Δήμου και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook