Η προσπάθεια του κορυφαίου τενίστα του κόσμου έληξε την Κυριακή (16/01) με τη δικαστική απόφαση να επικυρώσει την ακύρωση της βίζας από την κυβέρνηση. 

Οι καθοριστικές ημερομηνίες της υπόθεσης, που απασχόλησε τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες:

16 Δεκεμβρίου 2021: Ο Τζόκοβιτς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεσή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας. Το PCR που παρουσίασε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας δείχνει ότι υποβλήθηκε σε εξέταση στη 1:05 μ.μ. και ώρα αποτελέσματος 8:19 μ.μ.

17 Δεκεμβρίου 2021: Ο σταρ του τένις είπε ότι παρακολούθησε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Βελιγράδι και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν χωρίς μάσκα να μοιράζει βραβεία σε παιδιά. Με δήλωσή του στις 12 Ιανουαρίου παραδέχθηκε ότι δεν έλαβε το αποτέλεσμα του τεστ PCR παρά μόνο μετά το συμβάν. Είπε ότι ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου που έκανε προηγουμένως ήταν αρνητικό.

18 Δεκεμβρίου 2021: Ο Τζόκοβιτς παραβίασε τους κανόνες απομόνωσης της Σερβίας για μια φωτογράφηση και συνέντευξη στην εφημερίδα “L’Equipe”. Στην ίδια τοποθέτηση που έκανε στις 12/01 ανέφερε πως «αισθάνθηκα υποχρεωμένος να προχωρήσω και να πραγματοποιήσω τη συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα, καθώς δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο.»

22 Δεκεμβρίου 2021: Έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα PCR από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

24-25 Δεκεμβρίου 2021: Ο Τζόκοβιτς εθεάθη στο Βελιγράδι, σύμφωνα με μαρτυρίες δύο αυτοπτών μαρτύρων στο Reuters. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media ανήμερα των Χριστουγέννων τον δείχνει να παίζει τένις δρόμου στο Βελιγράδι.

30 Δεκεμβρίου 2021: Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας (Tennis Australia) τον ενημέρωσε ότι του χορηγήθηκε προσωρινή ιατρική εξαίρεση από τις απαιτήσεις της χώρας για τον εμβολιασμό των επισκεπτών, λόγω του ότι είχε νοσήσει νωρίτερα.

Σε επιστολή με ημερομηνία 30/12/2021, οι διοργανωτές του Australian Open ανέφεραν ότι αυτό χορηγήθηκε από μια ομάδα ειδικών ιατρών και εξετάστηκε από την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας, όπου διεξάγεται το τουρνουά.

1 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόκοβιτς είπε στον ατζέντη του να συμπληρώσει την ταξιδιωτική του δήλωση για να εισέλθει στην Αυστραλία. Η δήλωση ανέφερε ότι δεν είχε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη αναχώρησή του από την Ισπανία, στις 4 Ιανουαρίου. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε τον ατζέντη ότι ο Τζόκοβιτς πληρούσε τις προϋποθέσεις για άφιξη στην Αυστραλία χωρίς να τεθεί σε καραντίνα. Αργότερα, ο παίκτης παραδέχτηκε ότι το έντυπο μετανάστευσης περιείχε ένα λάθος να μην αναφέρει πως είχε ταξιδέψει μεταξύ Σερβίας και Ισπανίας τις 14 ημέρες πριν την αναχώρησή του.

2 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόκοβιτς έλαβε άδεια ταξιδιού στα σύνορα από την κυβέρνηση της Βικτώριας. Εθεάθη να χαιρετά έναν θαυμαστή του σε βίντεο στη Μαρμπέγια της Ισπανίας.

4 Ιανουαρίου 2022: «Πηγαίνω Down Under με εξαίρεση», είπε ο Τζόκοβιτς σε μια ανάρτηση στο Instagram λίγο πριν πετάξει από την Ισπανία, μέσω Ντουμπάι, προς τη Μελβούρνη. Η επικείμενη άφιξη του με αφορμή το μη εμβολιασμό του προκάλεσε τεράστια αντίδραση στην Αυστραλία, η οποία έχει υποστεί μερικά από τα πιο σκληρά lockdown στον κόσμο κατά της Covid-19 και όπου τα ποσοστά νοσηλείας έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

5 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Tullamarine της Μελβούρνης στις 23:30.

6 Ιανουαρίου 2022: Οι συνοριακές δυνάμεις της Αυστραλίας τον κράτησαν σε ένα δωμάτιο στο αεροδρόμιο τη νύχτα, αρνώντας του την άδεια να εισέλθει στη χώρα και ειδοποιώντας τον για την πρόθεσή τους να τον απελάσουν. Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την κυβέρνηση της χώρας.

7 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόκοβιτς έμεινε 72 ώρες κρυμμένος, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων των ορθοδόξων, σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αιτούντες άσυλο, αφού το δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει την έφεσή του κατά της βίζας που του ακυρώθηκε.

10 Ιανουαρίου 2022: Μετά από μια διαδικτυακή ακροαματική διαδικασία, ο Σέρβος τενίστας αφέθηκε ελεύθερος. Δικαστής ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του με την αιτιολογία ότι ήταν παράλογη. Ο Αυστραλός υπουργός μετανάστευσης, Αλεξάντερ Χοκ, είπε ότι θα σταθμίσει τη χρήση προσωπικών εξουσιών για την απέλασή του ούτως ή άλλως.

11 Ιανουαρίου 2022: Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι λογαριασμοί αυτοπτών μαρτύρων στο Reuters έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του εντύπου μετανάστευσης του Τζόκοβιτς ότι δεν ταξίδεψε για 14 ημέρες πριν εισέλθει στη χώρα.

12 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόκοβιτς με δήλωσή του στο Instagram ζήτησε συγνώμη για το λάθος στο έντυπο και που “έσπασε” την καραντίνα για να κάνει μια φωτογράφηση με την L’Equipe.

13 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόκοβιτς συμπεριλήφθηκε στην κλήρωση του Australian Open ως κορυφαίος.

14 Ιανουαρίου 2022: Ο υπουργός μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, χρησιμοποίησε τις εξουσίες που του παρέχουν οι νόμοι για να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς για δεύτερη φορά, λέγοντας ότι μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.

15 Ιανουαρίου 2022: Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε στο ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών όπου κρατούνταν στο παρελθόν.

16 Ιανουαρίου 2022: Μια ομάδα τριών δικαστών του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου απέρριψε την έφεση του Τζόκοβιτς, με την οποία επεδίωξε ν΄ ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης για την βίζα του. Ήταν μία τελική απόφαση και ο Τζόκοβιτς απελάθηκε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook