Το “κορυφαίο σημείο” της διάδοσης της παραλλαγής Omicron στην Ευρώπη θα καταγραφεί, πιθανότατα, νωρίτερα από τις προβλέψεις: εντός δυο με τριών εβδομάδων» τόνισε o περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε

Ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής, αρμόδιος για την Ευρώπη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre ότι «σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα πλησιάζουμε πάρα πολύ στο σημείο ανώτατης διάδοσης της παραλλαγής αυτής».

«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν. Το “πικ” της διάδοσης της παραλλαγής Omicron στην Ευρώπη θα καταγραφεί, πιθανότατα, νωρίτερα από τις προβλέψεις: εντός δυο με τριών εβδομάδων» τόνισε, επίσης, ο Κλούγκε.

Η Omicron εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό και «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός»

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Τετάρτη ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Omicron, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα. 

«Μολονότι η Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα πιο ήπια συμπτώματα, ιδίως στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε εκείνους που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, οδηγούν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή.

Όμως, όπως είπε ο Γκεμπρεγέσους, «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερες νοσηλείες, περισσότεροι θάνατοι, περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και υγειονομικών, καθώς και περισσότεροι κίνδυνοι να εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και θανατηφόρα» από την Omicron.

«Δεν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι μια ασθένεια που μπορούμε να την προλάβουμε με τα εμβόλια», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ.

«Δεν είναι τώρα η στιγμή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, δεν είναι η ώρα να πούμε ότι αυτός ο ιός είναι καλοδεχούμενος, κανένας ιός δεν είναι καλοδεχούμενος», υπογράμμισε.

Η ελπίδα ορισμένων είναι ότι η Omicron θα αντικαταστήσει τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές και έτσι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική, διαχειρίσιμη ασθένεια. Ο Γκεμπρεγέσους ζήτησε επίσης να συμπεριληφθουν οι έγκυες γυναίκες στις κλινικές δοκιμές για τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια για την Covid-19.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook