Ένα χωριό κόσμημα για το βουνό των Κενταύρων 

Αν ένα χωριό αποτελεί σταθερή αξία για το Πήλιο, αυτό σίγουρα είναι η Πορταριά. Σε προνομιακή θέση πολύ κοντά στο Βόλο, ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού για την γραφικότητα, την χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων της και φυσικά την πλούσια φύση που χαρακτηρίζει το υπέροχο βουνό των Κενταύρων.

Η Πορταριά, λοιπόν, είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς μόλις αφήσει πίσω του το Βόλο και βάλει πλώρη για το Πήλιο. Σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, το σκηνικό αλλάζει εντελώς και ο επισκέπτης του Πηλίου έρχεται σε πρώτη επαφή με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά του.

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, πρόκειται για μία άκρως ολοκληρωμένη πρόταση, καθώς εδώ συναντά κανείς μια ευρεία γκάμα τουριστικών εγκαταστάσεων, απλόχερη και ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του χωριού και, φυσικά, την ανυπέρβλητη φύση του βουνού σε όλο της το μεγαλείο.

Γύρω από την κεντρική πλατεία, με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, εντοπίζονται καλοφτιαγμένοι και περιποιημένοι ξενώνες, προσεγμένες οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και καταστήματα όπου μπορεί να προμηθευτεί κανείς τα υπέροχα τοπικά προϊόντα (γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ κ.ά.) της περιοχής.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Πορταριάς είναι το γεγονός ότι περιβάλλεται από καταπράσινη φύση, καθώς και τα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής μεγάλα αρχοντικά, με σκεπή από πέτρινες πλάκες, τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί και τα περισσότερα πλέον λειτουργούν ως ξενώνες. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού που στεγάζεται στο αρχοντικό Ζούλια και τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος χτίστηκε την περίοδο 1791-1891.

Μακρινίτσα: Το «δίδυμο» χωριό σε κοντινή απόσταση από την Πορταριά

Σε κοντινή απόσταση από την Πορταριά και ιδανική επιλογή για μια μικρή εξόρμηση αποτελεί η Μακρινίτσα. Η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα σημεία αναφοράς του χωριού. Από εκεί, μάλιστα, απολαμβάνει κανείς και την απεριόριστη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, ένα χαρακτηριστικό που έχει κάνει γνωστή τη Μακρινίτσα και ως το «μπαλκόνι» του Πηλίου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook