O προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται να φτάνει περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ

Σε περίοδο προετοιμασίας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που θα δοθεί στα νοικοκυριά όλης της χώρας, ώστε να αντικαταστήσουν τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές τους με πιο καινούριες με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα», το νέο πρόγραμμα επιδότησης βρίσκεται στα σκαριά και κατά πάσα πιθανότητα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, με τον προϋπολογισμό του να υπολογίζεται περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ώστε όλα τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές τους.

Το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά φυσικά πρόσωπα και κατά πάσα πιθανότητα οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι θα προτρέπονται να αγοράσουν σύγχρονες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η επιδότηση θα είναι της τάξης του 30 – 40% επί της δαπάνης προμήθειας και ταυτόχρονα θα υπάρχει ανώτατο ποσό επιδότησης.

Ποιες συσκευές θα επιδοτούνται

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες θα είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης για το 2022. Πρόκειται για τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες ευθύνονται για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να τις αντικαταστήσουν με καινούριες που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες και θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση.

Πιθανότατα, να δημιουργηθεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις ενώ η επιδότηση μπορεί να δοθεί και με τη μορφή κουπονιού έκπτωσης. Όμως, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ή και… παλαιότητας, καθώς η επιδότηση θα δοθεί πρώτα σε αυτούς που έχουν συσκευές από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, και μετά σε όσους έχουν πιο καινούριες ηλεκτρικές συσκευές. Θα ληφθεί υπ’ όψιν και η οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Πότε θα δοθεί η επιδότηση

Το πρόγραμμα δεν αναμένεται να προκηρυχθεί νωρίτερα από τον Απρίλιο. Μέχρι τότε, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα επιδιώξει να συναντηθεί με εκπροσώπους της αγορά ηλεκτρικών οικιακών συσκευών προκειμένου να αποτυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρήσιμες λεπτομέρειες για τις επιλέξιμες δαπάνες και τον τρόπο ενίσχυσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook