Δηλώνει ότι μέσα στον Γενάρη θα είναι «ετοιμοπόλεμο» το κόμμα, ακόμη και για πρόωρες κάλπες εντός του 2022, ενώ επιχειρεί να αξιοποιήσει τις «γέφυρες» με τους βασικούς«παίκτες» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Πρόσωπα και πολιτικές που υποστηρίζουν τον στόχο του για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές τεστάρει και επιλέγει αυτές τις μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, διατηρώντας ανοιχτές τις κεραίες του στο πεδίο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Με τη διπλή ιδιότητα -του προέδρου και του ευρωβουλευτή- επιχειρεί, ένα μήνα μετά την εκλογή του, να συγκροτήσει τις νέες ομάδες κρούσης του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς και να αξιοποιήσει τις «γέφυρες» με τους βασικούς «παίκτες», ηγέτες και στελέχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος απαντά σε όσους σπεύδουν να του ασκήσουν κριτική για τους ρυθμούς στελέχωσης του επιτελείου του ότι προτιμά τα σταθερά βήματα. Δηλώνει, μέσω συνεργατών του, ότι μέσα στον Γενάρη θα είναι έτοιμο το πλάνο και «ετοιμοπόλεμο» το κόμμα, ακόμη και για πρόωρες κάλπες εντός του 2022.

Η επιλογή των κατάλληλων προσώπων

Οσοι βρέθηκαν μαζί του μετεκλογικά στο ίδιο τραπέζι κρατούν μια φράση του, την οποία εκλαμβάνουν ως βασική αρχή για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων στο κεντρικό και τα άλλα επιτελεία: όποιος ή όποια αναλαμβάνει θεσμικό ρόλο στο κόμμα δεν τον εγκαταλείπει σε… έναν μήνα για να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Πρόκειται για έναν δεσμευτικό κανόνα που εκλήθησαν πρώτοι απ’ όλους να ακολουθήσουν οι εξ απορρήτων και πιστοί συνεργάτες του, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης. Το δίδυμο του Ανδρουλάκη θα σηκώσει, αρχικά χωρίς αξιώματα, το βάρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ σε κάθε νομό και δήμο για την αυτοργάνωση του κόμματος.

Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης
Θα διεκδικήσουν βουλευτική έδρα στην πορεία; Ο κ. Σπυρόπουλος λέγεται ότι θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της ανασυγκρότησης του κόμματος και της προετοιμασίας του Συνεδρίου -το ερχόμενο καλοκαίρι-, ενώ ο κ. Ξεκαλάκης, με σημαντική πείρα και δίκτυα επαφών, ως πρώην γραμματέας, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στην Αττική, ίσως στον Νότιο Τομέα.

Η δύσκολη εξίσωση αφορά τον ορισμό εκπροσώπου Τύπου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης προσανατολίζεται στο να ορίσει δύο εκπροσώπους, μία γυναίκα και έναν άνδρα που δεν θα είναι βουλευτές. Ο Απόστολος Πάνας, το όνομα του οποίου ακουγόταν για το πόστο του εκπροσώπου ορίστηκε τομεάρχης Ανάπτυξης, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (τον πρότειναν για τη θέση) δεν είναι βουλευτής αλλά έχει απαιτητικό και κρίσιμο ρόλο και ο Δημήτρης Μάντζος βολιδοσκοπήθηκε μεν, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι καθοριστικής σημασίας στο μεταβατικό στάδιο η παραμονή του στη Βουλή ως διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα αποκαλυπτήρια του εκπροσώπου και του αναπληρωτή του θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες – ίσως μετά την επιστροφή του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. από το Στρασβούργο, την προσεχή Πέμπτη.

Οι αλλαγές αφορούν τη θέση του γραμματέα Επικοινωνίας (τώρα έχει την ευθύνη ο Πάνος Βλάχος, αλλά σύντομα θα ρίξει το βάρος στην προεκλογική του εκστρατεία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας), του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του νέου προέδρου (ακούγεται για εκεί το όνομα του Νικόλα Παπάζογλου, στενού συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη, του διευθυντή του Γραφείου Τύπου (αν δεν παραμείνει ο Νίκος Βοσδογάνης) και του διευθυντή της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. εφόσον ο νομικός Δ. Μάντζος επιλεγεί τελικά για τη θέση του εκπροσώπου.

Σε κάθε περίπτωση, θέσεις-κλειδιά θα αποκτήσουν ο Βασίλης Πανάγου (επί των ΜΜΕ), η Μάρα Κουκουδάκη (στα οργανωτικά), η Ειρήνη Κωστάκη, ο δικηγόρος από την ανανεωτική Αριστερά Μανόλης Βελεγράκης, η αυτοδιοικητική Ρωξάνη Μπέη και άλλα στελέχη από τις νεότερες γενιές. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά) παραμένει γραμματέας του κόμματος, ωστόσο ισχύει και για εκείνον ο «βασικός κανόνας»: ως υποψήφιος βουλευτής (θα κατέβει στην Ανατολική Αττική) δεν μπορεί να κρατά θεσμική θέση στο κόμμα.

Ρωξάνη Μπέη και Μάρα Κουκουδάκη
Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου ένα τετ α τετ Ανδρουλάκη – Χριστοδουλάκη για να υπάρξει οριστική λύση. Θέμα χρόνου ίσως αποδειχθεί και η πρώτη συνεδρίαση υπό τον Ν. Ανδρουλάκη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι δύο έμπιστοι συνεργάτες της Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Παύλος Χρηστίδης, οι «παπανδρεϊκοί» Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Τόνια Αντωνίου, Εφη Χαλάτση, Αφροδίτη Παπαθανάση, οι «ανανεωτικοί» Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος (ο γιατρός του «Ευαγγελισμού» που ανέλαβε ρόλο στον Τομέα Υγείας), ο Ανδρέας Σπυρόπουλος κ.ά. Το Πολιτικό Συμβούλιο λέγεται ότι θα διευρυνθεί με τους νεοεισερχόμενους: τους στενούς συνεργάτες του νέου αρχηγού, όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Στέφανος Ξεκαλάκης και στελέχη της πρώτης γραμμής, όπως ο «παπανδρεϊκός» Στέφανος Παραστατίδης, που θα παραμείνει στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού.

Στο Στρασβούργο, με Μακρόν και Καϊλή

Μια άκρως σημαντική θέση αναμένεται ότι θα κατακτήσει πάνω στην αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝ.ΑΛ. η συνάδελφος ευρωβουλευτής του Ν. Ανδρουλάκη, Εύα Καϊλή. Η κρίσιμη εκλογή θα ξεκινήσει την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου η κυρία Καϊλή διεκδικεί (και φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει) θέση αντιπροέδρου. Η ευρωβουλευτής επελέγη την περασμένη Τρίτη από το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και θα είναι μεταξύ των πέντε προσώπων που αυτό θα προτείνει στο πλαίσιο της διαδικασίας. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη γνωρίζουν ότι η κυρία Καϊλή έχει ήδη ισχυρό αποτύπωμα στην Ευρωβουλή και στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους και ότι η αναμενόμενη διαδοχή του Νταβίντ Σασόλι από τη συντηρητική Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα ανοίγει με βάση τους συσχετισμούς το παιχνίδι στους σοσιαλδημοκράτες για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Στο μικροσκόπιο του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη είναι αναμφίβολα και η επόμενη μέρα, η Τετάρτη, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τον «Οδικό Χάρτη» με τις δραστηριότητες της Γαλλικής Προεδρίας. Βασική επιδίωξη; Ενα τετ α τετ του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. με τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλους κορυφαίους της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook