H πλήμνη τροχού είναι βασικό τμήμα του συστήματος διεύθυνσης.

Σκοπός της είναι να κρατά στερεωμένο τον τροχό στο αυτοκίνητο και να τον βοηθάει να στρίβει ελεύθερα. Βρίσκεται στο κέντρο κάθε τροχού και στεγάζει το ρουλεμάν, που αυτό είναι συγκεκριμένα που δίνει τη δυνατότητα στους τροχούς να στρίβουν εύκολα. Η πλήμνη τροχού είναι, επίσης, υπεύθυνη για τους αισθητήρες ταχύτητας, που ελέγχουν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών του αυτοκινήτου (ABS). Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του αυτοκινήτου σου βασίζεται, επίσης, στους ίδιους αισθητήρες ταχύτητας που χρησιμοποιούνται από το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS). Αυτά τα δύο συστήματα λειτουργούν παράλληλα, για να διασφαλίσουν ότι έχεις τον έλεγχο του οχήματός σου. Χωρίς, επομένως, μία λειτουργική πλήμνη τροχού, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης δεν θα λειτουργούν κατάλληλα και η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου κατά την οδήγηση θα τεθεί σε κίνδυνο.


Η φωτογραφία λήφθηκε από τον ιστότοπο www.antallaktikaexartimata.gr

Πότε θα χρειαστεί να αλλάξω την πλήμνη τροχού;

Αν παρατηρήσεις κάποια από τις παρακάτω ενδείξεις μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξεις την πλήμνη τροχού:

  • Μειωμένη απόδοση οχήματος.
  • Αυξημένη θερμοκρασία στις ζάντες.
  • Θόρυβοι και χτυπήματα ενώ οδηγείς.
  • Ήχος βουητού ενώ στρίβεις.
  • Το τιμόνι μπορεί να τρέμει καθώς οδηγείς.
  • Ενδέχεται να ανάψει η λυχνία του ABS.

Για να εντοπίσεις αν χρειάζεται να αλλάξεις την πλήμνη τροχού, θα μπορούσες να κάνεις τα εξής:

Αύξησε την ταχύτητα του οχήματος ως 50 χιλιόμετρα/ώρα και ξεκίνα να κόβεις το τιμόνι δεξιά και αριστερά. Σε περίπτωση που οι πλήμνες των μπροστινών τροχών έχουν υποστεί κάποια βλάβη, θα κάνουν έναν χαρακτηριστικό θόρυβο. Αν ο ο θόρυβος είναι πιο δυνατός όταν στρίβεις δεξιά, τότε έχει χαλάσει το ρουλεμάν της αριστερής πλήμνης. Αν ο ήχος είναι πιο έντονος όταν στρίβεις αριστερά, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί το ρουλεμάν της δεξιάς πλήμνης.
Για να ελέγξεις τις πλήμνες των πίσω τροχών για βλάβες, ανύψωσε το όχημα με ένα γρύλο και γύρισε τους τροχούς με το χέρι διαδοχικά. Οι δονήσεις και τα κενά στην κίνηση δείχνουν ότι η πλήμνη έχει βλάβες.
Αφού σταματήσεις το αυτοκίνητο, τσέκαρε τη θερμοκρασία που έχουν οι ζάντες. Αν είναι υπερβολικά ζεστές, τότε πιθανότατα υπάρχει κάποια βλάβη στις πλήμνες.

Πώς να αλλάξω την πλήμνη τροχού;

  1. Βεβαιώσου ότι το όχημά σου βρίσκεται σε επίπεδη, ασφαλή επιφάνεια και ότι έχεις σηκώσει το χειρόφρενο.
  2. Ξεβίδωσε τα παξιμάδια τροχών. Χρησιμοποίησε μια μανέλα σπαστή ½ και ένα σετ καρυδάκια για παξιμάδια, για να χαλαρώσεις τα παξιμάδια των τροχών, πριν σηκώσεις το όχημα με τον γρύλο.
  3. Σήκωσε το όχημα και χρησιμοποίησε τους τρίποδες στήριξης. Βγάλε τους τροχούς και τοποθέτησε τους τροχούς στο πλάι, μακριά από την περιοχή που κάνεις εργασίες.
  4. Αφαίρεσε την παλιά πλήμνη τροχού και το παξιμάδι του άξονα αν υπάρχει στο όχημα. Στη συνέχεια, ξεκίνησε την αποσυναρμολόγηση των φρένων αφαιρώντας τα μπουλόνια της δαγκάνας και τα μπουλόνια της βάσης.
  5. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τη δισκόπλακα. Αν το όχημα έχει σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών, αποσύνδεσε τυχόν βύσματα καλωδίωσης. Χαλάρωσε όλα τα μπουλόνια που συγκρατούν την πλήμνη τροχού πάνω στο ακραξόνιο. Μετά από αυτό, θα πρέπει να είσαι σε θέση να αφαιρέσεις την πλήμνη τροχού και να εγκαταστήσεις καινούρια.
  6. Στη συνέχεια, περιστρέψτε τα μπουλόνια σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα βρεις στο εγχειρίδιο σέρβις του οχήματος. Τοποθέτησε ξανά τη δισκόπλακα στην πλήμνη και ξεκίνα να επανασυναρμολογείς τα φρένα. Τοποθέτησε το στήριγμα του φρένου πίσω στο ακραξόνιο, περίστρεψέ το, μετά τοποθέτησε τα τακάκια και τη δαγκάνα πίσω στο στήριγμα και τοποθετήστε ξανά το παξιμάδι του άξονα (εφόσον υπάρχει).
  7. Βάλε τους τροχούς πίσω στις πλήμνες χρησιμοποιώντας τα παξιμάδια. Σφίξτε τα όλα με μία καστάνια και ένα καρυδάκι.
  8. Τοποθέτησε τον γρύλο στο σωστό σημείο κάτω από το όχημα και σήκωσε το αυτοκίνητο μέχρι να μπορέσεις να αφαιρέσετε τους τρίποδες στήριξης. Στη συνέχεια, μπορείς να κατεβάσεις το όχημα ξανά στο έδαφος.
  9. Περίστρεψε τους τροχούς. Χρησιμοποιήστε ένα δυναμόκλειδο ½ ίντσας και περίστρεψε τα παξιμάδια τροχών με τις κατάλληλες προδιαγραφές.
  10. Κάνε ένα test drive του οχήματος. Φρόντισε να πατήσεις το πεντάλ του φρένου μερικές φορές, ώστε τα τακάκια να μπορούν να στρώσουν ξανά στη δισκόπλακα. Βεβαιώσου ότι δεν ακούγεται πλέον θόρυβος από το ρουλεμάν πλήμνης. Αν δεν ακούσεις τίποτα, μπορείς να θεωρήσεις ότι η εργασίες αντικατάστασης πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς.

Αν δεν διαθέτεις την εμπειρία και τα κατάλληλα εργα σου συνιστούμε να αναθέσεις τις εργασίες αντικατάστασης της πλήμνης τροχού στους μηχανικούς ενός συνεργείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook