Σάλο προκάλεσε στη Γαλλία η είδηση, την οποία αποκάλυψε το σάιτ Mediapart, ότι ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για τα σχολεία, στις αρχές του χρόνου, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο νησί Ίμπιζα.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας με την επισήμανση ότι ο Μπλανκέ «εργαζόταν εξ αποστάσεως», όταν παρουσίασε το πρωτόκολλο με τα νέα μέτρα για τα σχολεία, στις 2 Ιανουαρίου. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του.

Η κριτική που ασκείται στον υπουργό Παιδείας είναι ότι τα μέτρα στα σχολεία κρίθηκαν από γονείς και εκπαιδευτικούς πολύ καθυστερημένα και τίθενται ερωτήματα κατά πόσον εργαζόταν ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο νησί της Μεσογείου.

«Σίγουρα με τα πόδια στο νερό και ένα κοκτέιλ στο χέρι στην Ίμπιζα, το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία του φαινόταν συνεκτικό και αποτελεσματικό! Πόση περιφρόνηση», σχολίασε η ευρωβουλευτής του Μελανσόν, Μανόν Ομπρί. Ο εκπρόσωπος τύπου του Μελανσόν, Αλέξις Κορμπιέρ, δήλωσε ότι ο Μπλανσέ «θα έπρεπε να παραιτηθεί».

Ο οικολόγος υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Γιαννίκ Ζαντό, ανέφερε ότι «ένα τέτοιο επίπεδο περιφρόνησης και ανευθυνότητας δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Αντί να προετοιμάσει με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς το άνοιγμα των σχολείων με πανδημία, ο υπουργός διοργάνωνε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με τα πόδια στην άμμο», δήλωσε. «Το πρόβλημα δεν είναι η Ίμπιζα, είναι η ελαφρότητα αυτού του υπουργού», πρόσθεσε.

«Καθυστέρησε να ανακοινώσει το πρωτόκολλο για τα σχολεία, και όταν η προχειρότητα έχει σαν βάση το ψέμα, η εμπιστοσύνη χάνεται», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Στη Δεξιά, ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας Παρισιού και εκπρόσωπος της υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας «να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες και τα αίτια αυτού του φιάσκο».

Απέναντι στο κύμα αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Αττάλ διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Παιδείας «ήταν προσηλωμένος στο έργο του. Υπάρχει ένας κανόνας που έχει τεθεί από την κυβέρνηση σχετικά με τις διακοπές: πρέπει ένας υπουργός να είναι διαθέσιμος και να εκτελεί το καθήκον του. Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστεύω ότι αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του κ. Μπλανκέ», ανέφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook