Γράφει ο Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος, Οικονομολόγος- Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Κρήτης

Αφήνοντας το 2021, αφήσαμε πίσω μας μια ακόμη δύσκολη χρονιά, από τις τόσες που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το 2022.

Στο μέτωπο της πανδημίας το νέο έτος μάς βρίσκει καλύτερα προετοιμασμένους. Με τον εμβολιασμό των ευάλωτων ηλικιών να φτάνει πλέον στο 90%, ενισχύσαμε το τείχος της προστασίας απέναντι στον ιό. Την ίδια στιγμή, χάρη στην επιστήμη διαθέτουμε ακόμη περισσότερα όπλα κατά του κορωνοϊού με τα νέα αντιικά φάρμακα που έχει πλέον προμηθευτεί το ΕΣΥ. Αν δεν επικρατήσει κάποιος άστοχος εφησυχασμός κι επαληθευτούν οι προβλέψεις των επιστημόνων ανά την υφήλιο, τότε το 2022 πιθανόν να είναι το έτος που η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο.  

Αλλά και στο δύσκολο μέτωπο της οικονομίας υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας. Το 2021 η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από κάθε προσδοκία. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο του 8%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020. Για τη φετινή χρονιά, αντίστοιχα, τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης που θα σημάνουν την ουσιαστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας μετά από μία δεκαετία ύφεσης και συρρίκνωσης. Παράλληλα, οι αναμενόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στους δυναμικούς τομείς της νέας οικονομίας, κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Την ίδια στιγμή, ο νέος αναπτυξιακός νόμος αλλάζει τα δεδομένα των τελευταίων ετών: η χρηματοδότηση της οικονομίας δεν περιορίζεται πλέον στις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις, όπως συνέβαινε κατά τα χρόνια της ύφεσης αλλά προβλέπει «ζεστό χρήμα» και σημαντικά κεφάλαια για τις επιχειρήσεις και την  αγορά.  

Ακόμη κι απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που προέκυψε κυρίως λόγω της αιφνίδιας ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Με το μεγαλύτερο στην ιστορία πρόγραμμα επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας, κατάφερε να περιορίσει σημαντικά την επιβάρυνση των νοικοκυριών. Η επιδότηση αυτή από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται και στους πρώτους μήνες του 2022, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει στην πράξη το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Μέσα σ’ όλα αυτά, ξεχωριστή σημασία έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού για πρώτη φορά από το 2009. Πέραν του ότι αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ακρίβειας και του πληθωρισμού, το σημαντικότερο είναι ότι αποδίδει στον κόσμο της εργασίας το αναπτυξιακό μέρισμα που δικαιούται, υλοποιώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης: ανάπτυξη για όλους. Περισσότεροι από 650.000 εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, θα επωφεληθούν άμεσα από τη διπλή αύξηση του βασικού μισθού, ενώ αναλογικά θα ωφεληθούν και οι υπόλοιποι μισθωτοί.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της Ε.Ε. η χώρα μας έχει δημιουργήσει μια ισχυρή πολιτική συμμαχία με τη Γαλλία και την Ιταλία, όπως και άλλες χώρες του νότου, με στόχο την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. Για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η προτεραιοποίηση της ανάπτυξης έναντι της δημοσιονομικής σταθερότητας. Η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει από οποιαδήποτε—έστω και μικρή—αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση που για πρώτη φορά φαίνεται να έχει πιθανότητες να επιβληθεί.

Φυσικά όλα αυτά δεν θα συμβούν κατά τρόπο αυτόματο. Για να επιβεβαιωθούν οι ρεαλιστικές αυτές προσδοκίες χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και διαχειριστική επάρκεια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει καθημερινά ότι διαθέτει αυτές τις προδιαγραφές. Στέκεται αποτελεσματικά απέναντι και στις πιο απρόσμενες δυσκολίες, ενώ παράλληλα συνεχίζει ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αλλάζει τη φυσιογνωμία της διοίκησης και της οικονομίας. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις το 2022 να γίνει το έτος που θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις δυσκολίες των τελευταίων ετών και θα αρχίσουμε να καρπωνόμαστε τα οφέλη των προσπαθειών μας. Οι βάσεις έχουν τεθεί και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Εμείς οι ίδιοι θα καθορίσουμε την επιτυχή συνέχεια της πορείας αυτής. Για να είναι το 2022 το πρώτο από τις ακόμα καλύτερες επόμενες χρονιές!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook