Με επιστολή του το Εργατικό Κέντρο κάνει παρέμβαση για τους εργαζομένους που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα για τα μέτρα κατά του κορονοϊού παρότι ήταν νόμιμοι.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, επιβλήθηαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.200 ευρώ με αποτέλεσμα να δημιουργείται οικονομική ασφυξία στους εργαζόμενους.

Η επιστολή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Κύριε Υπουργέ,

Εν μέσω πανδημίας με την ανεργία να καλπάζει και την ακρίβεια να επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά,  το να επιβάλλονται εν μέσω εορτών πρόστιμα ύψους  1200 ΕΥΡΩ και μάλιστα χωρίς δυνατότητα εύλογου χρονικού διαστήματος για τυχόν ενστάσεις, θεωρούμε ότι είναι μεγάλη αδικία και δεν συμβάλλει καθόλου στην προσπάθεια όλων μας,υπέρ του εμβολιασμού του εν γένει πληθυσμού ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που μαστίζει την χώρα μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στον νομό Ηρακλείου κατά την περίοδο από 24 Οκτωβρίου 2021 έως τις 11 Νοεμβρίου 2021 υποχρεώθηκαν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να κάνουν Rapid Test σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες με την σειρά τους ενημέρωναν για το αποτέλεσμα του τεστ (αρνητικό) σε ειδική πλατφόρμα. Στην συνέχεια, αφού ο εργδότης δήλωνε το (αρνητικό) Rapid Test στο ΕΡΓΑΝΗ, επέτρεπε την είσοδο του εν λόγω εργαζομένου στον χώρο εργασίας του.

Δυστυχώς, καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις, που ενώ ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τηρούσε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να εργαστεί, διαπίστωσε ότι του επιβλήθηκε εις διπλούν πρόστιμο 600 ΕΥΡΩ (σύνολο 1200 ΕΥΡΩ).

Επειδή το πρόστιμο επιβλήθηκε εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 27/12/2021

Επειδή η παράταση ενστάσεων ήταν μόλις 5 ημέρες εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων

Επειδή το Υπουργείο όπως όφειλε δεν ενημέρωσε με σχετικό  email τους εν λόγω εργαζομένους για την υποβολή των προστίμων

Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εργάστηκαν σε εποχικές εργασίες μόλις 3 μήνες και με  μισθούς της τάξεως των 800 ΕΥΡΩ και θα

παραμείνουν άνεργοι την υπόλοιπη χρονιά, το υπέρογκο ποσό των 1200 ΕΥΡΩ  επιβαρύνει τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό τους

Επειδή οι εργαζόμενοι τήρησαν τις διαδικασίες και δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν ενστάσεις εντός 5 ημερών ώστε να δικαιωθούν 

ΖΗΤΑΜΕ

Να δοθεί νέα παράταση υποβολής ενστάσεων 15 ημερών, την οποία να κοινοποιήσετε με σχετικό email στους παραπάνω εργαζομένους έτσι ώστε να αποδείξουν ότι ήταν καθόλα νόμιμοι στην διαδικασία που είχε επιβάλλει το Υπουργείο σας.

Να σημειωθεί ότι στον νομό Ηρακλείου μέχρι σήμερα κλήθηκαν 486 εργαζόμενοι να καταβάλουν το χρηματικό ποσό των 1200 ΕΥΡΩ ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιβληθούν επιπλέον 1500 πρόστιμα σε ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας και για την ενημέρωσή μας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook