Στη Σαχάρα το χρυσαφί της άμμου έχει σκεπαστεί με το λευκό του χιονιού.

Δεν είναι το πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Για να ακριβολογούμε, είναι πολύ σπάνιο, καθώς έχουμε να κάνουμε με το μέρος αυτό που έχει τη μεγαλύτερη και πιο έντονη ζέστη, άγονη αμμώδη περιοχή, την έρημο. Κι όμως… Χιόνισε στην έρημο. Το χρυσαφί χρώμα της άμμου σκεπάστηκε με το λευκό του χιονιού σε μεγάλο μέρος της ερήμου Σαχάρα.

Στην πόλη Ain Sefra της Σαχάρας, στην Αλγερία, οι κάτοικοι αντίκρισαν χιόνι, μόλις για 5η πέμπτη φορά τα τελευταία 42 χρόνια. Ο υδράργυρος μάλιστα έπεσε στους -2 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο παρελθόν, η πόλη είχε φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες 58 βαθμών Κελσίου, οπότε καταλαβαίνει κανείς τα ακραία φαινόμενα που εμφανίζονται. Η πόλη βρίσκεται μέσα στα βουνά του Άτλαντα και βρίσκεται περίπου 3.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι έρημοι είναι εξαιρετικά ξηρές, γι’ αυτό ονομάζονται έτσι, αλλά δεν είναι πάντα εξαιρετικά ζεστές. Η Σαχάρα βέβαια είναι μια από τις ερήμους του κόσμου που είναι περισσότερο γνωστή για την υπερβολική ζέστη που επικρατεί, είπαμε έχει φτάσει και τους 58 βαθμούς Kελσίου.

Οι έρημοι βέβαια έχουν περάσει από διάφορες αλλαγές και μεταπτώσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, Κάποτε υπήρχε μικρή χλωρίδα ή πανίδα, οπότε μπορεί μια μέρα να υπάρχει πράσινο και άφθονα ζώα και έντομα εκεί ξανά. Μην περιμένετε όμως να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Υπολογίζεται ότι θα περάσουν τουλάχιστον 15.000 χρόνια μέχρι να δούμε τη Σαχάρα να αποδίδει ξανά αυτό το επίπεδο ζωής.

Τα τελευταία χρόνια πάντως το χιόνι σε ερήμους δεν είναι τόσο σπάνιο, καθώς πέρσι το είχαν αντικρίσει οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook