Του Κωνσταντίνου Συλιγάρδου

Με θλίψη παρακολουθώ κοκορομαχίες για το νέο υπέρ-όπλο που απόκτησε σήμερα η πατρίδα μας.Τα Γαλλικά μαχητικά που πλέον ετοιμάζονται να επιχειρήσουν στο Αιγαίο και όπου αλλού χρειαστεί.

Όχι ότι δεν το περίμενα,και όχι ότι μου κάνουν έκπληξη οι γράφοντες τα σχόλια και τα κάθε λογής κείμενα.

Γνωστοί και οι μεν και οι δε!

Πέραν του σφάλματος της ΝΔ να προσπαθήσει να οικειοποιηθεί την έλευση των μαχητικών της Π.Α ως κομματικό επίτευγμα, κάτι που καταλογίζεται ως κυβερνητικό φάουλ,θα πρέπει από μια άλλη πλευρά να δούμε λίγο ξανά την ιστορία μας και να βγάλουμε συμπεράσματα αφού η ιστορία έτσι κι άλλως… διδάσκει.

Θα σας πάω 111 χρόνια πίσω.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1911 το θωρακισμένο καταδρομικό “Γεώργιος Αβέρωφ”, που έμελλε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ιστορία μας, αγκυροβολεί στον όρμο του Φαλήρου, όπου ο ελληνικός λαός το υποδέχεται μέσα σε κλίμα φρενίτιδας ενθουσιασμού και πατριωτικής έξαρσης.

Το πλοίο αγοράστηκε αντί 22.300.000 δρχ και το 1/3 του ποσού καλύφθηκε από κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ από τον οποίο έλαβε την ονομασία του. 

Τα δημοσιεύματα του Τύπου, την ημέρα της υποδοχής του πολεμικού πλοίου (υπέρ όπλο για το ΠΝ στην εποχή του) στο Φάληρο, αποτύπωναν τη συμβολή του, τη δεδομένη ιστορική συγκυρία, στην τόνωση του εθνικού φρονήματος.

Γράφουν οι εφημερίδες της εποχής :
 “Το θέαμα αληθώς ήτο αντάξιον της εκδηλωθείσης παλλαϊκής συγκινήσεως και παρήγορος δια την πολλά υποστάσαν Ελληνικήν ψυχήν. Ο “Αβέρωφ” συγκεντροί τας ελπίδας του έθνους ολοκλήρου, αλλά και τας προσπαθείας όλου του Ελληνισμού υπερ της μεγάλης και ιερωτάτης αυτού αποστολής”. (εφημ. “Σκριπ”, 2 Σεπτεμβρίου 1911).

Το θωρηκτό «Αβέρωφ», εμβληματικό πλοίο, κυριάρχησε επί σειρά ετών στο Αιγαίο διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του έθνους, όπως στους Βαλκανικούς πολέμους. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ρόλο που διαδραμάτισε το θωρηκτό «Αβέρωφ» από την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, στον Οκτώβριο του 1912, με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ως επικεφαλής του στόλου του Αιγαίου. Επίσης κατά τις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) εναντίον του τουρκικού στόλου. Οι ελληνικές επιτυχίες συνδεδεμένες με το όνομα του θρυλικού καταδρομικού στις ναυτικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων, που επισφράγισαν την απόλυτη κυριαρχία των Ελλήνων στο Αιγαίο και κατέδειξαν την ανωτερότητα του έναντι των αντίστοιχων τουρκικών πλοίων (σεϊτάν παπόρ =πλοίο του διαβόλου το είχαν ονομάσει οι Τούρκοι), είχαν ως αποτέλεσμα το «Γ. Αβέρωφ» να αποκτήσει διαστάσεις συμβόλου στη λαϊκή συνείδηση και μνήμη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

 Το 1918 το «Αβέρωφ» αγκυροβολημένο στη Κωνσταντινούπολη με υψωμένη την ελληνική σημαία στο Βόσπορο, καθώς η Ελλάδα είχε βρεθεί στην πλευρά των νικητών με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενεργό συμμετοχή είχε και στις ναυτικές επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Με την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου το καλοκαίρι του 1922 ξαναβρέθηκε στα παράλια της Ιωνίας, για να βοηθήσει στη μεταφορά των στρατιωτών και των ξεριζωμένων από τις εστίες τους Ελλήνων.

Ας παραμερίσουμε τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά και ας απαντήσουμε στο αν τα ίδια θα γράφονταν αν την Ελληνογαλλική συμφωνία είχε υπογράψει ο Ανδρουλάκης Τσίπρας, ο Κουτσούμπας ή οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης.

Ας αφήσουμε επίσης αυτό το ανόητο πραγματικά επιχείρημα του συμψηφισμού των μαχητικών α/φών με κλίνες ΜΕΘ, σχολικές αίθουσες και κατηχητικά, διότι η ιστορία και πάλι έχει δώσει την απάντηση στο ερώτημα «κανόνια ή βούτυρο»

Και κάτι ακόμα! 

Μια τελευταία διαπραγμάτευση της χώρα με τους εταίρους κόστισε πολλά περισσότερα όχι κρεβάτια ΜΕΘ αλλά ολόκληρα Νοσοκομεία και όχι αίθουσες αλλά σχολικά συγκροτήματα!

Δεν συμφαίρει βέβαια να τα θυμίζουμε γιατί ήταν έργο του ηγέτη που έβγαλε έρπητα και έμεινε ξάγρυπνος 16 ώρες όχι γιατί έκανε σκληρή διαπραγμάτευση,αλλά γιατί είχε χαθεί στην μετάφραση λόγω άγνοιας ξένων γλωσσών! 

Μας το πούλησαν όμως και αυτό ως κατόρθωμα…ενώ το σημερινό προκαλεί ανησυχία απέναντι και αυτό εδώ στην Ελλάδα σε κάποιους δεν αρέσει… κι έτσι βρήκαν να κοροϊδέψουν ακόμα και τον αγιασμό!

(Ξανά) Διάβασμα Ιστορίας λοιπόν και ξυδάκι όπου χρειάζεται…
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook