Όσοι έχουν θετικό τεστ ή ζουν μαζί με κάποιον που έχει βρεθεί θετικός θα πρέπει να απομονωθούν για πέντε ημέρες αντί για επτά δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας

Η Σουηδία θα χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας λόγω COVID-19 και θα καταστήσει ευκολότερο για τους υπαλλήλους σε κρίσιμους τομείς όπως το σύστημα υγείας και η αστυνομία να πάνε στη δουλειά τους, ανέφερε η υπηρεσία υγείας, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Όσοι έχουν θετικό τεστ ή ζουν μαζί με κάποιον που έχει βρεθεί θετικός θα πρέπει να απομονωθούν για πέντε ημέρες αντί για επτά προηγουμένως, δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Ένας μικρός αριθμός εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς δεν θα μπαίνουν καθόλου σε καραντίνα αν δεν έχουν συμπτώματα, ακόμη κι αν είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή.

“Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το υψηλό ποσοστό μόλυνσης, που αναμένεται επίσης να αυξηθεί την επόμενη περίοδο, και προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο κοινωνικές λειτουργίες, προσαρμόζουμε τις συστάσεις για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ (testing) και για τους περιορισμούς”, δήλωσε η αξιωματούχος της υπηρεσίας Σάρα Μπάιφορς σε συνέντευξη Τύπου.

Η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε πως οι ελλείψεις προσωπικού μπορούν να καταστούν πραγματικό πρόβλημα και πως εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η θέρμανση, η υδροδότηση και η διανομή ίντερνετ καθώς και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να εξαιρούνται από τους κανονισμούς καραντίνας.

Η Σουηδία ανακοίνωσε χθες νέο ημερήσιο υψηλό μολύνσεων COVID-19, καταγράφοντας 39.938 κρούσματα στις 19 Ιανουαρίου, οριακά μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Η υπηρεσία υγείας ανέφερε πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κινδυνεύει να κολλήσει τον ιό τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς η εθνική δυνατότητα διενέργειας τεστ έχει φθάσει στο ανώτατο όριο.

Η υπηρεσία υγείας ζήτησε από τους ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι να μην κάνουν τεστ ώστε εκείνοι που χρειάζεται να είναι στις δουλειές τους να συνεχίσουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της υπηρεσίας υγείας, η Σουηδία μπορεί να φθάσει σε μια κορύφωση 69.000 ημερήσιων μολύνσεων αργότερα αυτό τον μήνα, αλλά με την περιορισμένη δυνατότητα διενέργειας τεστ μπορεί αυτό το επίπεδο να έχει ήδη ξεπεραστεί.

Ο υψηλός αριθμός μολύνσεων ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας, όμως ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται φροντίδα παραμένει πολύ πιο κάτω από την κορύφωση προηγούμενων κυμάτων. Σήμερα, 110 άνθρωποι χρειάζονταν εντατική θεραπεία λόγω της COVID.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε πρόσφατα νέους περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτιστεί η πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook