Αλλαγές στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας οι οποίες θα είναι «α λα καρτ» και θα εφαρμόζονται μέσα από ερμηνείες και συστάσεις προς τα κράτη μέλη, προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη δημόσια γαλλική ραδιοφωνία (France Inter).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε ένα γενικό περίγραμμα των όσων συζητούνται στην ευρωζώνη, το οποίο «προσγειώνει» όσους πιστεύουν ότι μετά την πανδημία θα χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι λεγόμενοι και κανόνες της «λιτότητας» που απαγορεύουν τα κρατικά ελλείμματα πάνω από 3% και βάζουν όριο για το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ.

Τα όρια αυτά τέθηκαν αρχικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία εξελίχθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με ένα πλέγμα κανόνων, εποπτείας και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε αναστολή και πλέον συζητείται η αναθεώρησή του, καθώς όλες οι χώρες έχουν υπερβεί τα όρια λόγω δαπανών για την πανδημία.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι κανόνες αυτοί δεν θα επανέλθουν ως έχουν, υπογράμμισε όμως ότι «κάποιοι κανόνες θα επανέλθουν το 2023» και περιέγραψε ένα πλαίσιο σταδιακής επαναφοράς σε δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία θα επιβάλλεται μέσα από «ερμηνείες» και «κατευθυντήριες γραμμές».

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η όποια ελαστικότητα στην ερμηνεία των κανόνων θα εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, αλλά και την Κομισιόν και είναι προφανές ότι η Ελλάδα, που έχει τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στο χρέος όσο και στο έλλειμμα θα είναι κατ΄εξοχήν ανοιχτή σε «συστάσεις» για προσαρμογές και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Εάν για παράδειγμα καθιερωθεί μια ευελιξία για δαπάνες που αφορούν επενδύσεις ή τη δημόσια υγεία, είναι ένα ερώτημα πώς και με ποιους όρους θα εφαρμόζεται σε χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.

Κατά την εκτίμηση της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ τα όρια του 3% για το έλλειμμα και του 60% για το χρέος, είναι δύσκολο να αλλάξουν, καθώς προβλέπονται από τις συνθήκες της Ε.Ε. και επομένως για να τροποποιηθούν, θα απαιτηθεί ομοφωνία, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της εξέφρασε επίσης εμφατικά την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει άφεση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κύκλοι στην ευρωζώνης καθώς όπως είπε «τα χρέη, δημόσια και ιδιωτικά πρέπει να πληρώνονται». Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στη χρονική διάρκεια αποπληρωμής των χρεών (επιμήκυνση) και είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και δι αυτής η δυνατότητα αποπληρωμής των χωρών μελών.

Τόνισε επίσης ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να αξιοποιηθούν με μεγάλη αυστηρότητα και μόνο εφόσον υλοποιούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν τα εθνικά σχέδια και εφόσον τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Εφόσον υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, είπε η κυρία Λαγκάρντ, θα μπορέσουν να πειστούν και οι «φειδωλές» χώρες προκειμένου να δεχθούν τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που είναι απαραίτητος για να τον χρησιμοποιεί η Ε.Ε. σε περιόδους κρίσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook