Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται εκ νέου την Κυριακή στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, κατά του στρατιωτικού καθεστώτος και υπέρ του σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μια ημέρα πριν από την έναρξη των πρώτων εκλογών από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Είναι η δέκατη ημέρα των κινητοποιήσεων, από Αιγυπτίους που ζητούν να δοθεί άμεσα τέλος στη στρατιωτική κυριαρχία, ή να αναβληθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές προκειμένου να έχει προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας από το στρατό σε πολιτική κυβέρνηση.

Το Σάββατο χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά, αυτή τη φορά για τον διορισμό από το στρατό του νέου πρωθυπουργού, Καμάλ Γκαντούρι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός την δεκαετία του 1990 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ, και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στο κεντρικό Κάιρο.

Ο θάνατος ενός 19χρονου κατά τις αναταραχές αναζωπυρώνει τους φόβους για εκτεταμένες βιαιότητες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

«Αυτό που φοβόμαστε είναι να μην μετατραπούν οι διαφορετικές απόψεις σε διχασμό και μετά σε πόλεμο ανάμεσα στις ομάδες που πριν λίγους μήνες ήταν ενωμένες και απαιτούσαν την πτώση του καθεστώτος», προειδοποιεί η κυβερνητική εφημερίδα Al-Akhbar.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε πως είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για την προεδρία της χώρας και να αναλάβει επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που ζητούν οι διαδηλωτές.

Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι επιθυμούν την κανονική διεξαγωγή των εκλογών, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μεγαλύτερης και πλέον οργανωμένης πολιτικής δύναμης που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στην ψηφοφορία.

«Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπροσωπεί τον λαό…Το Στρατιωτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους», τόνισε ο Μαχμούντ Γοζλάν, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook