Τι ζητούν τα Σωματεία Διανομέων και Επισιτισμού στα Χανιά

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

“Το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του Σωματείου Διανομέων “Ιωσήφ Σαριδάκης” μπροστά στη επικείμενη κακοκαιρία. Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι στις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους διανομείς.

Η θερμοκρασία στα Χανιά πρόκειται να κυμανθεί τις επόμενες μέρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γίνεται πρόβλεψη ακόμα και για χιονόπτωση και παγετό. Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι, θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που να αντιμετωπίζει αυτό το σοβαρό ζήτημα με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης, όπως απαιτούν συνεχώς οι διανομείς μέσα από τα σωματεία και τις κινητοποιήσεις τους.

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης στα Χανιά και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες φαγητού δεν μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Πριν λίγες μέρες θρηνήσαμε για άλλη μια φορά ένα συνάδελφο διανομέα. Ακόμα και στην πόλη μας τον τελευταίο καιρό τα εργατικά ατυχήματα είναι πολλά. Πριν σακατευτούν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι διανομείς απαιτούμε από το υπουργείο εργασίας και τους εργοδότες να πάρουν άμεσα μέτρα μπροστά στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Να καλύπτονται και νομικά οι διανομείς απέναντι στους εργοδότες όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα:

  • Άμεσα με νέα οδηγία αντίστοιχη της προηγούμενης , το υπουργείο να απαγορεύσει στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες , χωρίς απώλεια του ημερομισθίου ή αντικατάσταση ημερών τακτικής άδειας.
  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ , σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφαλείας.
  • Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασία, επαναφορά σερβιτόρων στα Βαρέα.
  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας από την εργοδοσία.”