Σε ποιες τροφές βρίσκονται οι διαιτητικές ίνες

Ηλήψη αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, κι αυτό γιατί οι φυτικές ίνες, όσο αδιάφορες κι αν είναι γευστικά, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το βάρος με μερικούς λεπτούς αλλά κρίσιμους τρόπους. Πρώτον, ως δύσπεπτος υδατάνθρακας, οι φυτικές ίνες απορροφούν νερό και αυξάνονται σε όγκο καθώς κινούνται μέσω του πεπτικού σωλήνα. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτες, γεγονός που με τη σειρά του σας κάνει να τρώτε λιγότερο και έτσι να μην καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες.

Μάλιστα, η Jinan Banna, Ph.D., είπε στο Eat This, Not That!, σύμφωνα με το healthdigest.com, ότι «Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι σημαντικά για να κρατήσουν μακριά την πείνα και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Οι φυτικές ίνες παρέχουν ένα αίσθημα πληρότητας, καθώς επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου».

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι συχνά, επίσης, χαμηλές σε θερμίδες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μασηθούν, δίνοντας στον εγκέφαλο και στο έντερο περισσότερο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι είστε χορτάτες, αναφέρει το healthdigest.com.

Ωστόσο, όσο σημαντικές κι αν είναι οι φυτικές ίνες, οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην τις παίρνουν αρκετά. Η αγάπη για τα γρήγορα και επεξεργασμένα τρόφιμα -τα οποία είναι συνήθως χαμηλά σε φυτικές ίνες– αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Heather Bauer, RD, ιδρύτρια του Bestowed.com, είπε στον SELF ότι «Στην τόσο γρήγορη καθημερινότητά μας, τόσοι πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε επιλογές εν κινήσει όπως fast food, χυμούς και επεξεργασμένα σνακ σε κουτί, αλλά αυτά τα τρόφιμα έχουν αφαιρεθεί από τις ίνες τους».

Πού βρίσκονται οι διαιτητικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην απώλεια βάρους βρίσκονται κυρίως σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα –δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το αλεύρι ολικής αλέσεως, καθώς και τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, αναφέρει το healthdigest.com. Η αύξηση της ποσότητας αυτών των τροφών που τρώμε, ενώ μειώνουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή, είναι ένα θετικό βήμα τόσο προς την επίτευξη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών όσο και προς τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook