Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο – «Έχουμε υπερβολικά υψηλό επίπεδο εξάπλωσης»

Η Σουηδία θα παρατείνει τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία κατά δύο ακόμη εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας, καθώς η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται ραγδαία.

Βάσει των περιορισμών, τα μπαρ και τα εστιατόρια υποχρεούνται να κλείνουν στις 23:00, ενώ σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων είναι 500.

«Έχουμε υπερβολικά υψηλό επίπεδο εξάπλωσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Η Σουηδία κατέγραψε περίπου 270.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο περιορισμένος αριθμός διαγνωστικών τεστ σημαίνει, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν να ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο.

Η εξάπλωση της Omicron έχει επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ κυμαίνεται μεταξύ 90 και 120 τον τελευταίο μήνα.

Η Σουηδία ξεχώρισε από άλλες χώρες στις αρχές της πανδημίας επιλέγοντας να μην επιβάλει λοκντάουν αλλά να βασιστεί σε εθελοντικά μέτρα επικεντρωμένα στην κοινωνική αποστασιοποίηση και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Έχει καταγράψει πολύ περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους από επιπλοκές της covid σε σχέση με τους άλλους σκανδιναβούς γείτονές της, αλλά λιγότερους σε σχέση με εκείνους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν τα λοκντάουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook