Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία – Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Στην οδό των διπλωματικών ισορροπιών επιχειρεί να βαδίσει η Ουάσινγκτον, οικοδομώντας ένα κλίμα κοινής συνεργασίας με τη Γηραιά Ήπειρο όσον αφορά στον τρόπο δράσης απέναντι στη Μόσχα. Σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού προχωρούν οι ΗΠΑ προσπαθώντας να βρουν συμβιβαστικές λύσεις με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθούν οι σκηνές του 2014, οπότε προσαρτίστηκε στη Ρωσία η Κριμαία, και ο Πούτιν να «παγώσει» το σενάριο εισβολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλεια καθορίζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν μια στρατιωτική κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η γραπτή επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει.

Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, είπε ο Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

ΝΑΤΟ: Προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο

Το ΝΑΤΟ έστειλε εγγράφως την απάντησή του στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που αξιώνει η Μόσχα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Καλούμε τη Ρωσία για ακόμη μία φορά να αποκλιμακώσει αμέσως την ένταση.

Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Διαβεβαιώνοντας πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως ελπίζει στην καλύτερη δυνατή λύση, αλλά η Συμμαχία «έχει προετοιμαστεί για το χειρότερο».

«Βλέπουμε περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά τώρα και στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία αναπτύσσει χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες αεροσκάφη, πυραύλους S-400 και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.

Επανέλαβε την έκκληση του προς τη Ρωσία για αμοιβαία επαναλειτουργία των γραφείων σε Βρυξέλλες και Μόσχα, καθώς και πλήρη χρήση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας για την προώθηση της διαφάνειας και την αποφυγή κινδύνων.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τις γραπτές τους απαντήσεις στα αιτήματα ασφαλείας της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν το απόγευμα της Τετάρτης την γραπτή τους απάντηση στις απαιτήσεις ασφαλείας του Κρεμλίνου για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν παρέδωσε την απάντηση στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου TASS.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δημοσιοποιήσει την απάντησή τους (και έχουν ζητήσει από τη Ρωσία να μην το κάνει), αλλά έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι «οι βασικές απαιτήσεις της Μόσχας είναι απαράδεκτες».

Η Μόσχα έχει ζητήσει εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί ποτέ την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη στους κόλπους του, καθώς επίσης και ότι η Συμμαχία θα ανακαλέσει τις αναπτύξεις στρατευμάτων σε άλλα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Μερικά από τα αιτήματα αυτά, όπως η δέσμευση για μη ένταξη, δεν αποτελούν βάση συζήτησης για το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα φαινομενικά δυσεπίλυτο αδιέξοδο που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει σε σύρραξη.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει γρήγορα «αντίποινα», εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίψουν τα αιτήματά της.

«Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κατά της Ουκρανίας ως τα μέσα Φεβρουαρίου» λέει η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» κατά της Ουκρανίας με κάποιο τρόπο, «ίσως» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.

«Όλα δείχνουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει «την τελική απόφαση» για να προχωρήσει στην επίθεση.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του προέδρου Πούτιν. Υπάρχει μόνο ένα άτομο που το κάνει, και αυτός είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν», εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Yalta European Strategy, ένα φόρουμ για το «ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας». «Νομίζω ότι ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του δεν ξέρουν τι θα κάνει στο τέλος».

Η Πράγα δωρίζει στην Ουκρανία 4.000 βλήματα πυροβολικού

Στο μεταξύ, ο Τσέχος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προμηθεύσει 4.000 βλήματα πυροβολικού μέσα τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής.

«Η δωρεά αξίας άνω των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε από την κυβέρνηση σήμερα» Τετάρτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιακούμπ Φαγνόρ.

Τρεις τσεχικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν νωρίτερα στο Reuters τη δωρεά αυτή.

Νωρίτερα, η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Γιάνα Τσερνοσόβα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητούσε την πρόταση να δωρίσει βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook