“Καμία υποχρεωτικότητα υλοποίησης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης από τις οικίες και με ιδία μέσα ή από τα κλειστά σχολεία!”.

Η τοποθέτηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών α’ βάθμιας Νομού Ρεθύμνου:

“Η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως υλοποιείται, εφόσον καθίσταται δυνατή, μόνο από τις σχολικές μονάδες!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εν μέσω κορύφωσης του πανδημικού κύματος και της εγκληματικής του διαχείρισης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμα φιάσκο του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης ΝΔ, η οποία έχει αφήσει τις τελευταίες μέρες χιλιάδες ανθρώπους στο έλεος της κακοκαιρίας, του χιονιού και του παγετού. Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε κεντρικές αρτηρίες  της πρωτεύουσας όλη τη νύχτα χωρίς νερό και φαγητό, ασθενείς αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, γιατροί εργάστηκαν διπλή βάρδια αδυνατώντας να αντικατασταθούν, λόγω των κλειστών δρόμων, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τα σχολεία, γίνεται για άλλη μια φορά προσπάθεια επικοινωνιακού ξεπλύματος της κυβερνητικής αναλγησίας να φανεί ότι η εκπαίδευση προχωρά κανονικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 24/1 λειτούργησαν κανονικά 44.000 τάξεις τηλεκπαίδευσης, εμπαίζοντας γονείς και μαθητές, στοχοποιώντας και απειλώντας ευθέως τους εκπαιδευτικούς. Σύσσωμος ο διοικητικός μηχανισμός από τη Γ. Γραμματεία του ΥΠΑΙΘ, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μέσω των Διευθυντών Εκπαίδευσης μεταβιβάζει σωρηδόν αλλεπάλληλες αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, εγκυκλίους και προφορικές εντολές, δείχνοντας να αγνοεί το εργασιακό ωράριο, την αργία και τους επίσημους τρόπους επικοινωνίας προκειμένου να υποστηρίξουν πως δήθεν δεν έχουν καταρρεύσει όλα.

 Όμως η οργή των εκπαιδευτικών ξεχειλίζει. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι εντολές στους διευθυντές των σχολείων να μετατραπούν σε «χαφιέδες», κατονομάζοντας γραπτά ποιοι εκπαιδευτικοί και για ποιο λόγο δεν πραγματοποίησαν τηλεκπαίδευση, ζητώντας το μάλιστα ανεπίσημα, μέσα από κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

 

Όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σήμερα στις 18:00, όλα τα σχολεία της Κρήτης θα παραμείνουν κλειστά Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, παρόλο που κάποιοι Δήμοι , όπως αυτός του Ρεθύμνου, είχαν πάρει απόφαση για άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες 2 μέρες. Δημιουργήθηκε μια τεράστια αναστάτωση στις τάξεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις.

Συνεπώς, μετά και τα νέα δεδομένα ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας ότι:

Κανείς/καμία δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από τον προσωπικό του χώρο. Το σχολείο και μόνο είναι ο εργασιακός μας χώρος.
Να παράσχουν σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση από τα σχολεία τους, μόνο αν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης σε αυτά.
Κανείς/καμία δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση με τον δικό του/της τεχνολογικό εξοπλισμό. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 4807/21) για την τηλεργασία ορίζεται ότι «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…». Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι τους, και με δικά τους μέσα, την τηλεκπαίδευση, επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχουν κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.
Οποιαδήποτε εντολή της υπηρεσίας θα πρέπει να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη, διαφορετικά δεν είναι έγκυρη και δεν οφείλει κανείς να την εκτελέσει.

Καλούμε τους διευθυντές/ντριες και προϊσταμένους/νες να μην υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της διοίκησης και να μην εφαρμόσουν καμία παράτυπη προφορική εντολή του ΥΠΑΙΘ και της διοίκησης. Να μη στείλει κανείς ονόματα και αριθμό συναδέλφων που έκαναν ή δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και να μη συμμετάσχουν στη διαμόρφωση αντισυναδελφικών σχέσεων που προσβάλλουν τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Ρεθύμνου καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση από τη ΓΓ του ΥΠΑΙθ μέχρι τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης που διεξάγουν την επικοινωνία με τα σχολεία  ανεπίσημα,  μέσω μηνυμάτων στο Viber (μήπως δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση;) και απαιτεί να αποσυρθούν τώρα όλες οι ανεπίσημες οδηγίες που στάλθηκαν στα σχολεία.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί, με βαθιά γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πράξη και όπως πάντα με αίσθημα ευθύνης και συναισθανόμενοι τις μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών/τριών μας θα βρούμε τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Όλα αυτά αποτελούν  επικοινωνιακές τακτικές από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα σχολεία τόσο έναντι της πανδημίας του ιού covid 19, από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών, αλλά και υποστελεχωμένα με ακάλυπτα εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook