Νέα κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις θα χτυπήσει την Κρήτη από το μεσημέρι του Σαββάτου

Πέντε μόλις ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της «κακοκαιρίας Ελπίς» που έπληξε σημαντικά και την Αττική, ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία μεταβολή, με κύριο χαρακτηριστικό – αυτή τη φορά – τις σφοδρές καταιγίδες. 

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema, προειδοποίησε για ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες που αναμένεται να πλήξουν από το μεσημέρι του Σαββάτου την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, σημαίνοντας «κόκκινο συναγερμό» για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά και για την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, εκεί όπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα
φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

Όπως αναφέρει ο  Κ. Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε άρθρο του αναμένονται  σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Κρήτη το διήμερο 29-30/01/2022.

Ο παρακάτω  χάρτης δίνει την αναμενόμενη κατανομή της βροχής μέχρι το βράδυ της Κυριακής 30/01.

Όπως διακρίνεται και στο χάρτη, τοπικά αναμένονται ύψη βροχής που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 70-90 χιλιοστά, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Χιονοπτώσεις αναμένοντα μόνο στα ορεινά.

Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από το απόγευμα της Κυριακής 30/01

Τα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας

  • Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δυτικής Μακεδονίας και οι θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο.
  • Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.   

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός – Ενημέρωση πολιτών

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που προβλέπεται από σήμερα αργά το βράδυ.

Παράλληλα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook