Δείτε το συγκινητικό βίντεο  – Στο σημείο βρίσκονται Λιμενικό και ειδικοί κτηνίατροι

Στην Σαλαμίνα εθεάθη σήμερα το πρωί η νεαρή φάλαινα που ξεβράστηκε χθες το πρωί στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου.

Ο ζιφιός που βγήκε στα ρηχά στην Βουλιαγμένη και στον Άλιμο τις προηγούμενες ημέρες, εντοπίστηκε εκ νέου στα ρηχά σε νησί στον Σαρωνικό, όπως αναφέρει το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρίων.

Η φάλαινα δέχθηκε την ιατρική βοήθεια και τη φροντίδα ειδικών επιστημόνων και δυτών. Φαίνεται πως ο «Σωτήρης», όπως ονόμασαν τον νεαρό Ζιφιό, ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος άρχισε να ανταποκρίνεται στη θεραπεία και έτσι αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να οδηγηθεί σε βαθύτερη περιοχή από την ομάδα Διάσωσης του ΑΡΙΩΝ και τους δύτες καθώς έπλεε κανονικά. Ωστόσο λίγο νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκε και πάλι στα ρηχά της Σαλαμίνας. Εχει ειδοποιηθεί το Λιμενικό και οι κτηνίατροι που την παρακολουθούν. 

Εθελόντρια  τραγουδά στο ζιφιό για να κρατηθεί στη ζωή – Δείτε συγκινητικό βίντεο

Την ίδια ώρα ρίγη συγκίνησης προκαλεί ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και δείχνει μια εθελόντρια από την Ομάδα της All For Blue organization να βρίσκεται δίπλα στο νεαρό ζιφιό, τον «Σωτήρη» – όπως τον ονόμασαν που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή- και να του τραγουδάει. 

Ολονύχτια προσπάθεια για τη διάσωσή της

Στα βαθιά, οδηγήθηκε χθες βράδυ από διασώστες ο ζιφιός που είχε προσεγγίσει τις ακτές του Αλίμου. Το θαλάσσιο κήτος ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Οι άνθρωποι, που έδωσαν αγώνα για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».

Σκάφη του Λιμενικού και εθελοντές θα παρακολουθούν τις κινήσεις του και αν προσαράξει και πάλι, θα επέμβουν αμέσως.

Το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3.000 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κήτος έχει απομακρυνθεί από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα του ανθρώπινη παρουσία – εθεάθη να πλέει στα νερά της Σαλαμίνας – και το γεγονός ότι  προσπαθεί να κολυμπήσει στα βαθιά,  σημαίνει ότι είναι καλά στην υγεία του. 

Δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει. Μετά από ολονύχτια επιχείρηση για να σωθεί οδηγήθηκε στην ανοικτή θάλασσα και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει.

Ο ναυτικός όμιλος Καλαμακίου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του λιμενικού σώματος και διέθεσε σκάφη της δύναμής του.

Δείτε φωτογραφίες από την ολονύχτια προσπάθεια σωτηρίας του στον Άλιμο

Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος. 

Η συγκεκριμένη φάλαινα, σύμφωνα με το el.wikipedia.org, ανήκει στο είδος ζιφιός – με επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris – που είναι ένα είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος και συνηθίζει να ξωκοίλει συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά νερά του πελάγους.

Οι ζιφιοί τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών και με ψάρια βαθέων υδάτων. Η φάλαινα αυτή έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια, από τις Αλεούτιες Νήσους και τον Βόρειο Ατλαντικό, μέχρι και τον Καναδάς στα δυτικά και τα νησιά της Σκωτίας στα ανατολικά.

Γ. Αμυράς για Ζιφιό: Ανησυχητικό ότι επιστρέφει προς τα ρηχά – Θα του χορηγηθούν πάλι φάρμακα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με Νέα Ματιά» ανέφερε ότι «χθες ο Σωτήρης, όπως τον ονόμασαν οι διασώστες και εθελοντές, έδειξε να ανταποκρίνεται στην αντιβίωση ενώ του έγιναν διάφορες αιματολογικές εξετάσεις για να προσαρμοστεί η φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για ένα είδος φάλαινας – θησαυρός για τις ελληνικές θάλασσες και σημαντικότατος κρίκος στη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας αλυσίδας».

Όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς: «Χθες έδειξε ότι ο Ζιφιός ανταποκρινόταν στην αγωγή κι έτσι αποφασίσαμε σε συνεργασία και με το λιμενικό να το οδηγήσουν στα βαθιά γιατί είχε αρχίσει να αποκτά καλή πλευστότητα κι όλο το βράδυ όσο ήταν δυνατόν – διότι έκανε και καταδύσεις – το παρακολουθούσαμε. Σήμερα το πρωί δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα νέα με την έννοια ότι εμφανίζεται στα ανατολικά της Σαλαμίνας, άρα το γεγονός ότι επιστρέφει εκ νέου προς τα ρηχά δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό. Θα στείλουμε επαγγελματίες δύτες -γιατί είναι πιο βαθιά το ζώο – προκειμένου να του χορηγήσουν πάλι φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να επιστρέψει κατά το δυνατόν με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στο φυσικό του περιβάλλον».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι δεν θέλει να παίξει με τις πιθανότητες, αλλά σημείωσε ότι «η πρόγνωση δυστυχώς δεν είναι πάρα πολύ καλή γιατί αυτό το ζώο ζει στα βάθη και το γεγονός ότι μένει τόσες πολλές ώρες στα ρηχά, σημαίνει ότι το ζώο υποφέρει, δεν είναι καλά κι επιπλέον όσο μένει στα ρηχά τόσο επιβαρύνεται η υγεία του».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook