Απάντηση της δημοτικής παράταξης στον δήμαρχο Πλατανιά

Στις 16 Ιανουαρίου η δημοτική παράταξη του Δήμου Πλατανιά «Λαική Συσπείρωση Πλατανιά» με ανακοίνωσή της ασκούσε κριτική στην διαδικασία των δημαιρεσιών στον Δήμο.

Λίγες ημέρες μετά, ακολούθησε ανακοίνωση – απάντηση του Δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, στην οποία απαντά με νέα της ανακοίνωση η δημοτική παράταξη αναφέροντας τα εξής:

«Ο Δήμαρχος Πλατανιά έδειξε για άλλη μία φορά ότι ενοχλείται από την κριτική. Κατανοούμε τους λόγους της ενόχλησης .

Κατανοούμε επίσης τον εκνευρισμό του, τον οποίο φανερώνει ο άστοχος και εκτός θεσμικού πλαισίου ισχυρισμός του ότι ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» αναζητά «λίγα λεπτά πρόσθετης δημοσιότητας».

Ισχυρισμός άστοχος γιατί η ανακοίνωση στην οποία απαντά ο κ. Δήμαρχος υπογράφεται συνολικά και από τους τρεις εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά». 

Ισχυρισμός εκτός θεσμικού πλαισίου, γιατί ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή όταν κρίνει όταν λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις ή δεν διεκδικεί με τη σθεναρότητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτούν οι συνθήκες.

Αν αυτό ενοχλεί τον κ. Δήμαρχο, επειδή θεωρούσε πως δεν θα δέχεται κριτική για λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις, από τη στιγμή που η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης συμπορεύεται ουσιαστικά μαζί του στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά.

Δικαίωμά του είναι επίσης να υπερασπίζεται εμμέσως πλην σαφώς τα νομοθετικά «εκτρώματα» των τελευταίων ετών, που έχουν οδηγήσει σε απαξίωση των Δημοτικών Συμβουλίων συνολικά. Νομοθετήματα που φορτώνουν αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους τους Δήμους, καθιστώντας τις Δημοτικές Αρχές διαχειρίστριες προβλημάτων, χωρίς τα αναγκαία «εφόδια». Νομοθετήματα που ο ίδιος «υπηρετεί».

Ο κ. Δήμαρχος μας θυμίζει ότι την πλειοψηφία της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν την όρισε κανένας νόμος, αλλά η ψήφος των δημοτών, αποφεύγοντας να απαντήσει στα θέματα που θίξαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας. 

Τον ρωτάμε λοιπόν: 

1. Το γεγονός ότι μία παράταξη που έλαβε διψήφιο ποσοστό στις δημοτικές εκλογές του 2019 δεν εκπροσωπείται, εκ του νόμου, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τον ικανοποιεί ως «αυτοδιοικητικό», όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται; Είναι δίκαιο και δημοκρατικό αυτό, κατά την άποψή του; Το ότι καλούμαστε στις συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών επειδή το ζητήσαμε και ο κ. Δήμαρχος αποδέχθηκε, προς τιμήν του, το αίτημα έχει τη σημασία του, αλλά εκείνο που τελικά μετρά είναι ότι ούτε δικαίωμα λόγου έχουμε ούτε δικαίωμα ψήφου.

2. Το γεγονός ότι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζώης έχουν αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τον ικανοποιεί ως «αυτοδιοικητικό»; Είναι δίκαιο και δημοκρατικό αυτό, την ίδια ώρα που από τις δύο αυτές Επιτροπές έχει αποκλειστεί, εκ του νόμου, η ουσιαστική (με δικαίωμα λόγου και ψήφου) εκπροσώπηση της ελάσσονος αντιπολίτευσης;

3. Το γεγονός ότι μία παράταξη που έλαβε διψήφιο ποσοστό στις δημοτικές εκλογές του 2019 δεν εκπροσωπείται, με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας, στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων, της ΔΕΥΑΒΑ και των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Πλατανιά, αν και υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τον ικανοποιεί ως «αυτοδιοικητικό»; Είναι δίκαιο και δημοκρατικό αυτό;

4. Είναι «λελυμένα ή ανύπαρκτα ζητήματα» αυτά, όπως ο ίδιος υποστηρίζει; Και αν είναι «λελυμένα» (γιατί ανύπαρκτα σίγουρα δεν είναι), προς το συμφέρον ποίων έχουν «λυθεί» με νομοθετικές παρεμβάσεις, τις οποίες «υπηρέτησε» και συνεχίζει να «υπηρετεί» ο κ. Δήμαρχος;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμαρχος Πλατανιά λειτουργεί στα θεσμικά αυτά ζητήματα κατά το δοκούν. Τα «καλά και συμφέροντα». 

Εμείς πάλι, από τη μεριά μας, λειτουργούμε θεσμικά. Καυτηριάζουμε τον εκ του νόμου αποκλεισμό μας από συλλογικά Όργανα του Δήμου, ασκούμε κριτική στη Δημοτική Αρχή με επιχειρήματα, χωρίς ακρότητες και μηδενισμούς και χωρίς να κινούμαστε σε ένα στείρο αντιπολιτευτικό πλαίσιο. Υπερψηφίζουμε θέματα, όταν πρόκειται για το καλό των ανθρώπων του τόπου μας, ενώ καταθέτουμε εναλλακτικές ρεαλιστικές προτάσεις όταν διαφωνούμε με τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας. Αυτόν τον συρρικνωμένο, εκ του νόμου δυστυχώς, αλλά υπαρκτό θεσμικό ρόλο, αυτή τη μέγιστη υποχρέωση προς τους κατοίκους του Δήμου Πλατανιά, δεν θα την απεμπολήσουμε ως «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», όσο και αν ενοχλείται η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο κ. Δήμαρχος.”

Με εκτίμηση
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 
 Ανθούσης Δημήτριος 
Κουμάκη Αλεξία 
Μαριανάκης Στυλιανός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook