Ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Καινοτομίας της Νοτίου Αφρικής, Μπλέιντ Ντζιμάντε, χαιρέτισε την επιλογή της χώρας του για τη φιλοξενία ενός εκ των δύο συστημάτων τελευταίας προειδοποίησης για πρόσκρουση αστεροειδών στη Γη «ATLAS» (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).

Το «ATLAS» είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πρόσκρουσης αστεροειδών, το οποίο αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Χαβάης με χρηματοδότηση της NASA. Αποτελείται από τέσσερα τηλεσκόπια, τα οποία σαρώνουν αυτόματα τον ουρανό πολλές φορές κάθε νύχτα αναζητώντας κινούμενα αντικείμενα.

Ο χρόνος προειδοποίησης από το σύστημα «ATLAS» εξαρτάται από το μέγεθος του αστεροειδή, καθώς οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος μπορούν να ανιχνευθούν πιο μακριά από τη Γη.

Το σύστημα που θα εγκατασταθεί στη Νότια Αφρική θα παρακολουθεί το νότιο ημισφαίριο και θα επιτρέπει τη νυχτερινή παρατήρηση όταν είναι μέρα στη Χαβάη.

«Η εγκατάσταση των δύο νέων τηλεσκοπίων “ATLAS”, στη Νότια Αφρική και στη Χιλή, έχει πλέον ολοκληρωθεί. Έχουν τεθεί σε λειτουργία και το νοτιοαφρικανικό τηλεσκόπιο έχει ήδη ανακαλύψει το πρώτο αντικείμενο σε μικρή απόσταση από τη Γη», δήλωσε ο Ντζιμάντε. Υπογράμμισε ότι το τηλεσκόπιο ήρθε να προστεθεί στην αυξανόμενη αφρικανική λίστα με διεθνή όργανα που φιλοξενούνται σε ερευνητικές εγκαταστάσεις αστρονομίας στη Νότια Αφρική, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει ώθηση στις τεχνολογικές υποδομές και στην επιστημονική έρευνα. «Καταδεικνύει επίσης για άλλη μια φορά ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να διευκολύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην τοπική οικονομία», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook