Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο συντονιστής στο Πρόγραμμα “Σπονδυλωτής Εκπαίδευσης” σε θέματα διατήρησης, παραγωγής, επεξεργασίας & αξιοποίησης φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης

Τη Δευτέρα 31.01 έγινε η έναρξη του Πρωτοποριακού Προγράμματος Κατάρτισης για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά της Κρήτης, το οποίο απευθύνεται σε συλλέκτες άγριων πληθυσμών ΦΑΦ, καλλιεργητές ΦΑΦ , εταιρείες εμπορίας, απασχολούμενους στη διαχείριση και αξιοποίηση, επεξεργασία, τυποποίηση και σε φυτωριούχους –παραγωγούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα  στοχεύει:

• στην ορθολογική και ευφυή αξιοποίηση των ΦΑΦ της περιοχής μέσω της κατάρτισης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων ομάδων, φορέων ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση κανόνων και διεθνών προτύπων σε όλη τη διαδικασία.

• Στη δημιουργία ενός Δικτύου εμπλεκομένων στον τομέα των ΦΑΦ με συμμετοχή των καταρτιζόμενων νέων και έμπειρων που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια, επεξεργασία, τυποποίηση, και εμπορία συμπεριλαμβανομένων ερευνητών και στελεχών υπηρεσιών λήψης

• Το Δίκτυο να ενθαρρύνει συνέργειες μεταξύ τομέων /ατόμων και υπηρεσιών που θα μπορούν να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

• Η προστασία και διατήρηση των ΦΑΦ που εμφανίζονται με μειωμένους πληθυσμούς ή με γενετική διάβρωση.
 
Το πρόγραμμα συντονίζει το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Οι Φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος:

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων – Διεύθυνση Δασών Χανίων 
• Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής 
• ΥΠΑΑΤ-Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης- Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ν. Χανίων (ΤΑΑΕ Χανίων)
• Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – “ΔΗΜΗΤΡΑ” – Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου
• Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς (Α.Κ.Κ.Α.) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
• Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
• Συνεταιρισμός Καταναλωτών ΣΥΝΚΑ – Δίκτυο 200 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Στην έναρξη του Προγράμματος ο Δντής του ΜΑΙΧ Γεώργιος Μπαουράκης τόνισε ότι με όχημα την καινοτομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά  πρόγραμμα κατάρτισης στα ΦΑΦ και επεσήμανε  την ανάγκη υλοποίησης και άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων. Γεγονός που αποδεικνύει η αθρόα συμμετοχή των συμπολιτών μας καθώς μέσα σε λίγες μέρες υποβλήθηκαν περισσότερες από 80 αιτήσεις συμμετοχής. Δεδομένου όμως του περιορισμού που υπάρχει στον  αρ. συμμετεχόντων, το πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μόνο 39 συμπολίτες μας. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογερής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΜΑΙΧ με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έναν φορέα που επιλέγει πολύ προσεκτικά τους φορείς και τα προγράμματα που χρηματοδοτεί.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η Δντρια  Δνσης  Δασών Χανίων, κ. Π. Σκλαβάκη, η Δντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Μ. Μυλωνάκη, η  τμηματάρχης ΤΑΑΕ Ν. Χανίων κ. Ι. Ροζμαράκη,   η Γεωπόνος του  Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς κ. Α. Μπιτσάκη.

Το πρόγραμμα παρουσίασε αναλυτικά η καθηγήτρια του Γ.Π.Α., Γ. Οικονόμου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο όφελος της κατάρτισης ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΦΑΦ, στις ορθές πρακτικές παραγωγής για απόκτηση τεχνογνωσίας και παραγωγής καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Στο συνδετικό κρίκο μεταξύ παραγωγών και εμπόρων ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες συνεργασίας και ανάπτυξης των τοπικών αγορών με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους.

Η κ. Κ. Καραμποΐκη παρουσίασε τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, έναν οργανισμό που  στηρίζει την καινοτομία. Στη συνέχεια ακολούθησε η δια ζώσης εισήγηση από την Βιολόγο και συντονίστρια της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών  Φυτών του ΜΑΙΧ Δρ. Χ. Φουρναράκη.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook