Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης τοποθετήθηκε χθες βράδυ κατά τη συζήτηση του Αναπτυξιακού νόμου, εστιάζοντας σε ζητήματα με ειδικό ενδιαφέρον για την Κρήτη.

Τόνισε τα εξής:

Ο αναπτυξιακός γίνεται ένα βασικό όπλο για την οικοδόμηση μιας παραγωγικής οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της πατρίδας μας, προς μια κατεύθυνση δημιουργίας πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Οι προβλεπόμενες ενισχύσεις επενδύσεων για την Κρήτη φθάνουν στο 60% της επένδυσης για μικρές επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες, και 40% για μεγάλες. Αυτά τα ποσοστά μάλιστα θα αυξηθούν κατά 10%, εφ’ όσον ολοκληρωθεί επιτυχώς (όπως αναμένεται) η σχετική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Ε.Ε. για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Προβλέπονται προκηρύξεις σε χωριστές θεματικές ενότητες («καθεστώτα»). Με τον τρόπο αυτό οι πόροι μπορούν να κατευθύνονται στοχευμένα, περιορίζοντας τον κίνδυνο να απορροφηθούν οι περισσότεροι πόροι από λίγους κλάδους με ισχυρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ενότητες της μεταποίησης, του τουρισμού (δυο χωριστές ενότητες), του αγροδιατροφικού τομέα, της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης.

Ειδική έμφαση δίνεται στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια από 100,000 ευρώ και πάνω. Η ενίσχυση με άμεση επιχορήγηση, που είναι και η πλέον ελκυστική μορφή ενίσχυσης, προβλέπεται μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις (Για τις μεγαλύτερες η ενίσχυση γίνεται μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, επιδότησης μισθολογικού κόστους κλπ).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, άκουσαν κατά τη συζήτηση τους βουλευτές και διεύρυναν το πεδίο των ενισχύσεων στον τουρισμό σε σχέση με το νομοσχέδιο που αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή: έτσι προβλέπονται και ενισχύσεις για αναβάθμιση ξενοδοχείων 1,2,3 αστέρων, αλλά για πρώτη φορά και ενισχύσεις για ενοικιαζόμενα δωμάτια / ξενώνες σε παραδοσιακούς οικισμούς / διατηρητέα κτήρια υπό κάποιους όρους.  Ειδικώς για το ζήτημα αυτό, ο Μ.Βολουδάκης είχε κάνει εκτενή αναφορά κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή.

Σημαντικό για τα θερμοκήπια: έγινε δεκτό (κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχ.ν.) να αυξηθεί το όριο του αποδεκτού κατασκευαστικού κόστους των θερμοκηπίων στο 60% του συνόλου της επένδυσης, από 45% που ήταν ως τώρα. Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν αρκετές επενδύσεις σε θερμοκήπια που ως τώρα δεν ήταν επιλέξιμες.

Στο βίντεο η πλήρης ομιλία του Μ.Βολουδάκη:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook