Προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες και περιουσίες 

Προειδοποίηση πως θα εφαρμόσει την νομοθεσία αναφορικά με τα ανεπιτήρητα ζώα απευθύνει στους κτηνοτρόφους του νησιού, ο Δήμος Γαύδου.

Στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων για ανεξέλεγκτη δράση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων που προκαλούν ζημιές σε περιουσίες κυρίως στο Καστρί. 

Για το λόγο αυτό, υπενθυμίζουμε πως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, του Ν. 4056/2012.      

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να διαθέτουν ενώτια στα ζώα τους (σκουλαρίκια) με τον αριθμό του μητρώου τους στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Χανίων, τα οποία εφόσον κυκλοφορούν εκτός της σταβλικής τους εγκατάστασης, θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη συνεχή και μόνιμη επιτήρηση του ιδιοκτήτη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούνται ανεπιτήρητα. 

Τα ανεπιτήρητα ζώα που δεν φέρουν σήμανση, ο Δήμος δύναται να τα περισυλλέξει και να τα θέσει υπό τη δική του «εκμετάλλευση», ενώ σε ότι αφορά τα ανεπιτήρητα με σήμανση, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ ανά αιγοπρόβατο στον ιδιοκτήτη του ζώου και εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου, τα οποία μπορεί να δωρίσει σε ίδρυμα με φιλανθρωπική στόχευση. Για την επιστροφή του ζώου στον ιδιοκτήτη βεβαιώνεται οφειλή 10€/ζώο/ημέρα φύλαξης.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε τους κτηνοτρόφους και κατοίκους που εκτρέφουν παραγωγικά ζώα στο νησί μας, όπως τα έχουν υπό την επίβλεψή τους.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook