Τα ενεργά ηφαίστειά του έχουν εκραγεί έξι φορές τα τελευταία 100 χρόνια

ΗΙαπωνία αποτελεί δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό με τους περισσότερους να επιλέγουν την πρωτεύουσα της χώρας, Τόκιο, για τις προοδευτικές καινοτομίες της, τα λαμπερά φώτα, τα παιχνίδια arcade και τη μοδάτη γειτονιά Harajuku ή το Κιότο για τον πλούσιο, παραδοσιακό χαρακτήρα του Ζεν. Ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος στη χώρα, το νησί Miyake-jima, που θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο.

Το Miyake-jima, λοιπόν, είναι ένα νησί στο αρχιπέλαγος των νησιών Izu, το οποίο βρίσκεται περίπου 180 χλμ. νότια του Τόκιο, σύμφωνα με το India Today, και έχει περίπου 2.884 κατοίκους. Αλλά το Miyake-jima είναι γνωστό -και γι’ αυτό αποφεύγεται από τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ιαπωνία- για τις μη βιώσιμες και δυνητικά θανατηφόρες συνθήκες του.

Η γη που αποτελεί το νησί Miyake-jima στηρίζεται στην κορυφή μιας ενεργής αλυσίδας ηφαιστείων που έχει εκραγεί έξι φορές τα τελευταία 100 χρόνια, όπως σημειώνει το Atlas Obscura. Το 2000, το όρος Oyama του νησιού εξερράγη ως αποτέλεσμα 17.500 σεισμών που σημειώθηκαν μεταξύ 26 Ιουνίου και 21 Ιουλίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το India Today.

Ακολούθησε μαζική εκκένωση περισσότερων από 3.600 ανθρώπων και για περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά την έκρηξη, δεν επιτρέπονταν πτήσεις στην περιοχή λόγω των υψηλών επιπέδων δηλητηριωδών αερίων, ιδιαίτερα θείου, που διέρρεαν από το έδαφος. Πέντε χρόνια μετά την έκρηξη, οι κάτοικοι του Miyake-jima είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί αν το ήθελαν πραγματικά, αλλά έπρεπε να φέρουν μάσκες αερίου ανά πάσα στιγμή για να προστατευτούν από την τοξικότητα.

Ωστόσο, όσο επικίνδυνο κι αν ακούγεται το νησί, διαθέτει σημεία που σίγουρα αξίζει κανείς να ανακαλύψει, όπως συμβαίνει και με τους πιο τολμηρούς ταξιδιώτες που το επιλέγουν ως στάση κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ιαπωνία. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το νησί με βάρκα ή με ελικόπτερο από το Τόκιο -και κάποιοι το κάνουν, συχνά με την ελπίδα να δουν δελφίνια κατά την διάρκεια καταδύσεων. Φαίνεται ότι, για ορισμένες αποφασιστικές ψυχές, οι πιθανές ανταμοιβές του Miyake-jima υπερτερούν των σημαντικών κινδύνων του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook