Η Αράχωβα ή και Ράχοβα όπως ήτανε γνωστή στα χρόνια της επανάστασης είναι χτισμένη στις ράχες του Παρνασσού, όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομα της.

Είναι χτισμένη πάνω στους πέντε λόφους: Κούμουλα, Σφαλάκη, Κουτρούλη, Αϊ Γιώργη και Αφανό, και είναι το πιο ψηλό κατοικημένο μέρος του Παρνασσού, σε χίλια μέτρα υψόμετρο. Αράχωβα Παρνασσός Δελφοί Αράχωβα Ξενοδοχεία Διακοπές Ταξίδι Παρνασσός Αράχωβα

Στα 1847 ο δήμαρχος της Αράχωβας Κ. Παπαϊωάννου θέλησε να αντικαταστήσει το όνομα του Δήμου με το όνομα της αρχαίας πόλης Ανεμώρεια, δημοσιεύοντας το στην εφημερίδα \”Νέα Ελλάς\”, με ένα έγγραφο που έστειλε στον Έπαρχο Λιβαδειάς.

Τα υφαντά και τα Κιλίμια της Αράχωβας ήταν και είναι φημισμένα για την ποιότητα και καλαισθησία τους και στα παλαιότερα χρόνια το εμπόριο τους στήριζε την οικονομία της Αράχωβας. Σήμερα η Αράχωβα εκτός από τα υφαντά της ,φημίζεται για το καλό μπρούσκο κρασί, τα τυροκομικά προϊόντα με εξέχουσα τη φορμαέλα , τα παραδοσιακά προϊόντα, τα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά και κεραμικά της.

Σκαρφαλωμένη στο βουνό η Αράχωβα απλώνεται σε δύο αρχαίες πόλεις την Ανεμώρεια ( πόλη των ανέμων) και την Κυπάρισσο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το μεγάλο υψόμετρο χρίζουν την Αράχωβα ως ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά του Παρνασσού. Ακολουθώντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια της θα βγείτε σε ξέφωτα με υπέροχη φυσική θέα, πετρόκτιστα σπίτια με ανθοστόλιστες αυλές και πολύχρωμους κήπους.

Με το Χιονοδρομικό κέντρο, σε κοντινή απόσταση και την εύκολη πρόσβαση στα φυσικά αξιοθέατα του Παρνασσού, η Αράχωβα έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο, που προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στο χωριό θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια, που σερβίρουν παραδοσιακές γεύσεις και καλό φαγητό, καθώς επίσης και πολλά μπαράκια με ωραία ατμόσφαιρα.

Με αφετηρία την Αράχωβα, ο σύγχρονος επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γευτεί όλο το χρόνο τις χαρές του εναλλακτικού τουρισμού, με ορειβασία, πεζοπορίες σε φυσικά μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερα, πτώσεις πλαγιάς κ.α.

Επίσης ανθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς υπάρχουν αρκετά μοναστήρια στην γύρω κοντινή περιοχή, όπως αυτό του Οσίου Λουκά, το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ κ.α. Στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κωρύκιο Άντρο ή Σαρανταύλι, ένα σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε απόσταση 10 χμ. από την Αράχωβα. Σύμφωνα με τη μυθολογία το Σπήλαιο ήταν δώρο του Απόλλωνα προς τη Νύμφη Κωρύκεια και ήταν αφιερωμένο στις Νύμφες και τον Πάνα.

Ονομάστηκε επίσης Σαρανταύλι γιατί σύμφωνα με την παράδοση, είχε σαράντα αυλές στις οποίες εύρισκαν καταφύγιο στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής , για να σωθούν από τις επιδρομές των Περσών του Ξέρξη.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τοπικά έθιμα της Αράχωβας, που ακολουθούν τις παραδόσεις. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι, όπου οι εκδηλώσεις διαρκούν τρεις μέρες.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η γιορτή της Μαγκούρας, όπου οι ηλικιωμένοι του χωριού, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φουστανέλες παίρνουν μέρος σε αγώνα δρόμου, ανεβαίνοντας την ανηφόρα του Αγίου Γεωργίου, με τρόπαιο για τον νικητή, ένα αρνί.

Τη δεύτερη μέρα γίνονται αθλητικοί αγώνες και την τρίτη και τελευταία μέρα πραγματοποιείται μεγάλο γλέντι με ψητά αρνιά και γιορτάζεται η νίκη του Καραϊσκάκη ενάντια στο στρατό του Μουσταφά μπέη, ελευθερώνοντας τη Ρούμελη.

Η Αράχωβα διαθέτει μεγάλη επιλογή σε ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, πανσιόν, παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες (και στο Λιβάδι), cafe bars και πλούσια νυχτερινή ζωή.

Οι φυσικές ομορφιές της, το τοπικό της χρώμα, η ταπητουργία της, η ιστορία και οι θρύλοι της, σε συνδυασμό με την πρόθυμη φιλοξενία των κατοίκων της, είναι αυτά που προσελκύουν και κερδίζουν τους επισκέπτες της, που φεύγοντας δεν βρίσκουν λόγια να την περιγράψουν και να την παινέψουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook