Πιλοτική δημιουργία ΚΕΠ Τουρισμού στον Δήμο Χανίων – Τι είπε ο Δημήτρης Φραγκάκης για την κρίση στην Ουκρανία

Την αισιοδοξία του πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το Δημαρχείο Χανίων όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την δημοτική αρχή, καθώς και με τους άλλους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

«Αναμένουμε φέτος μια σαιζόν αρκετά καλύτερη από την περσινή, η οποία θα ξεκινήσει νωρίς. Μια σαιζόν για την οποία δουλεύουμε να κρατήσει τα καλά χαρακτηριστικά που είχαμε το 2021και που ήταν η υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών μας, καθώς επίσης και την επιμήκυνση της περιόδου μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, όπως έγινε πέρυσι» είπε ο κ. Φραγκάκης.

Ιδιαίτερο βάρος σύμφωνα με τον Γ.Γ. Τουρισμού έχει η προετοιμασία των προορισμών, κυρίως από τους Δήμους καθώς όπως είπε «η προετοιμασία των προορισμών εν όψει της τουριστικής σαιζόν είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και το βάρος για αυτή την προετοιμασία σε πολύ μεγάλο βαθμό πέφτει στις δημοτικές αρχές και δη στους μητροπολιτικούς δήμους όπως είναι ο Δήμος Χανίων…. Νομίζω ότι τα Χανιά θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν επισκέπτες μέσα στον Απρίλιο…»

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε πως τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ λειτουργούν υπο καθεστώς κρίσης.  Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε σε μια πανδημία πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα. Λειτουργούμε μέσα σε αυτή την πανδημία, μη γνωρίζοντας ουσιαστικά τι μας ξημερώνει αλλά παράλληλα έχοντας ένα σχεδιασμό που ξέρουμε πως θα πατήσουμε στα πόδια μας την επόμενη ημέρα και πως θα διατηρήσουμε το τουριστικό προιόν όσο πιο ψηλά γίνεται.  Το ίδιο κάναμε το 2020, το 2021 και το ίδιο θα κάνουμε και το 2022.

Δεν με φοβίζει τόσο πολύ το γεγονός της Ουκρανίας. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να απεμπλακούμε την επόμενο 1,5 μήνα από τα πολλά κρούσματα και τους θανάτους, έτσι ώστε ο τουρισμός να μπορέσει να ανοίξει με ασφάλεια και την ώρα του».

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Τουρισμού

Η δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τουρισμού σε χώρο του υπό ανέγερση κτιρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης είναι ο κοινός στόχος του δήμου και του ΕΟΤ, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση του Γ.Γ. του Οργανισμού, Δημήτρη Φραγκάκη, με το δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Όπως εκτιμούν και οι δύο πλευρές, το Κέντρο θα μπορεί να λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2023, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του κτιρίου όπου θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του.

O Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς, όπως τόνισε, ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι για όλους τους Χανιώτες ένας γνώριμος άνθρωπος, με παρουσία και στον Δήμο Χανίων κατά τα προηγούμενα χρόνια. «Συζητήσαμε συνολικά τα θέματα του τουρισμού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς επίσης παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του Δήμου για όλα αυτά, που πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την καλή τουριστική σεζόν, όπως φαίνεται στα πρώτα δείγματά της». 

Ο κ. Σημανδηράκης αναφερόμενος στην προτεινόμενη τουριστική Υπηρεσία τόνισε χαρακτηριστικά: «Καταθέσαμε την πρόταση για τη δημιουργία στο χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που ήδη μπαίνει στην τελική του φάση, μίας πρώτης δομής σε εθνικό επίπεδο, ενός ΚΕΠ Τουρισμού. Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε, με τη συνδρομή του Δημήτρη Φραγκάκη και του Ε.Ο.Τ., μια δομή, που θ’ αποτελέσει έναν πόλο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης τόσο των επισκεπτών όσο και των επαγγελματιών του τουρισμού. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί στην υπόλοιπη χώρα και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η δομή μπορεί ν’ αποτελέσει και έναν πιλότο για αντίστοιχες τέτοιες παρεμβάσεις στις υπόλοιπες πόλεις». 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε τον Δημήτρη Φραγκάκη για την πολύ μεγάλη προσπάθεια, που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμανε, «για να μπορέσει να προχωρήσει το ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου της πισίνας του πρώην Ξένια, το οποίο ουσιαστικά δρομολογεί και όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις για την ευρύτερη αξιοποίηση της περιοχής από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τη Νέα Χώρα». 

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον κ. Φραγκάκη τον κατάλογο  της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, ενώ ο κ. Φραγκάκης προσέφερε από την πλευρά του τρισδιάστατη απεικόνιση της Ακρόπολης. 

Ακολούθησε διαδημοτική σύσκεψη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, Δημάρχους και εκπροσώπους των Δήμων του Νομού. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η υλοποίηση δράσεων στρατηγικού σχεδιασμού εν όψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, καθώς και η ενημέρωση για θεσμικά και οικονομικά θέματα

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook