Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. 

Μια συμπολίτισσά μας, η κυρία Νεκταρία Μαρακάκη είχε την σκέψη να κάνει γνωστό σε όλους, περί τίνος πρόκειται η 15η Φεβρουαρίου. Μια ημέρα που μας “αγγίζει” όλους μας, μια ημέρα ευαισθητοποίησης, καθώς πολλά παιδιά δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά, σε μια “άνιση” και “σκληρή μάχη μάχη! 

Η ιδέα της κ. Μαρακάκη ήταν να δημιουργηθεί ένα βίντεο, στο ιστορικό “μνημείο” των Χανίων, στο Ενετικό λιμάνι, που θα γίνει το “όχημα” ενημέρωσης για το τι ακριβώς έχει καθιερωθεί την 15η Φεβρουαρίου και τι σημαίνει ο Παιδικός καρκίνος.

Όπως λέει η ίδια στην ανάρτησή της:

“Αρκεί μια σκέψη λένε…
Θα πω, αρκεί να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους για να υλοποιηθεί μια ιδέα…
Ήρθε η σκέψη ότι θέλω να μάθουν όλοι τι ακριβώς είναι στις 15 Φλεβάρη….
Ήρθε ένα κορίτσι να δώσει μια ώθηση σε αυτή την ιδέα…η Κατερίνα,ένα πλάσμα όλο αγάπη…
Ήρθε ένα κορίτσι μέσα από το βίωμα της ,μέσα από το χαμόγελο της να ακολουθήσει την ιδέα αυτή…η Ραφαέλα…
Τα είχαμε τα βασικά… έπρεπε να προχωρήσουμε να του δώσουμε ζωή…
Ενα μήνυμα ήταν αρκετό για να χαμογελάσω και να σκεφτώ πως είμαι τόσο ευλογημένη που δε γινόταν να πάει κάτι αλλιώς από ότι το είχαμε σκεφτεί..
Έστειλα στον συνεργάτη μου Γιάννη Τζανάκη (Φωτογραφία-Βίντεο-μοντάζ) που η Ανθρωπιά του και η ευγένεια του φαίνεται στο πρόσωπο του,του είπα την ιδέα μας..
”Τέλεια προχωράμε”..ήταν αρκετό!!!
Μα ήμουν σίγουρη Γιάννη…
Όσο για το τελικό αποτέλεσμα?
Δε περιμένα τίποτα λιγότερο από εσενα…
Είχα σκεφτεί το τραγούδι,όμως είχα ξεχάσει πως υπάρχουν και τα πνευματικά δικαιώματα,το είπα στον Γιάννη και αμέσως χαμογέλασε και μου είπε αποφασιστικά θα το βάλουμε,πήρε τηλέφωνο τον άνθρωπο που με τη μελωδική του φωνή μας λέει το
“Δεν είσαι μονος”(τυχαίνει να είναι φίλοι)συγκινήθηκα τόσο πολύ…το ευχαριστώ πολύ μικρό…στο συγκρότημα
“Φως και Αλήθεια”https://www.youtube.com/foskaialitheia
Τι να πω!!! ειλικρινά χαίρομαι που έχω ευλογηθεί να έχω γύρω μου τέτοιους Ανθρώπους,τυχαία βρεθήκατε στο μονοπάτι μου και ως γνωστόν όλα για κάποιο λόγο γίνονται,έπεται συνέχεια!!!!
Μη ξεχνάμε λοιπόν,αυτά τα παιδιά που δίνουν αγώνα καθημερινά να μην τα λυπάστε.Μόνο να τα θαυμάζετε,γιατί στέκονται αγέρωχα απέναντι σε έναν αντίπαλο πολύ πιο ισχυρό από αυτά.Και τον νικούν μέρα με τη μέρα,γιατί οι νίκες τους είναι πολύ περισσότερες!!!!!
Μας αφορά όλους!!!!!”

Δείτε το βίντεο που δημιουργήθηκε:
  

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

φωτο από National Cancer Institute on Unsplash

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έχει αναγάγει σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας, τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Με πληροφορίες από sansimera.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook