Πρωτοπόρες παρεμβάσεις με «πράσινο» αποτύπωμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Αξιοποίησης του βιοαερίου για ενεργειακή αυτονομία των μονάδων

 Ο Δήμος Χερσονήσου και ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας πρωτοπορούν σε θέματα ορθής διαχείρισης απορριμμάτων υλοποιώντας παρεμβάσεις με «πράσινο» αποτύπωμα και μεγάλα project υποδομών με την κατασκευή σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης. 

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκε η επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με τη δημιουργία νέου κυττάρου στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Χερσονήσου. 

Το έργο ήταν απαραίτητο καθώς ο ΧΥΤΑ είχε φτάσει στα όρια της φέρουσας ικανότητάς του και το νέο κύτταρο του δίνει ακόμα πολλά χρόνια ζωής. 

Παράλληλα, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης που θα είναι από τις πλέον σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. 

«Με άμεσες ενέργειες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες πιστώσεις από την Περιφέρεια Κρήτης για την επέκταση του ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Τα έργα ολοκληρώθηκαν δίνοντας πολλά χρόνια ζωής στον ΧΥΤΑ. Η ολοκλήρωση του νέου κυττάρου και η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση για τη συλλογή οργανικού πλάσματος αποτελούν ενέργειες πρωτοπόρες. Ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας πρωτοστατεί στην ορθή διαχείριση απορριμμάτων», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος. 

Το Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης είναι κομβικής σημασίας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. 

Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, ο ανάδοχος του έργου αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους και η μονάδα έχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής 1,5 χρόνο. 

Το έργο απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις επεξεργασίας, διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων με περιβαλλοντικό πρόσημο. 

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες, διεθνείς προδιαγραφές. Η υλοποίησή του προσφέρει οριστική λύση, με χρονικό ορίζοντα πολλών δεκαετιών στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Σέγκος. 

Παράλληλα, στις προθέσεις του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας είναι η ανάπτυξη μηχανισμού για την αξιοποίηση του βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου. 

Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην εκμετάλλευση του βιοαερίου προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τόσο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου όσο και του νέου Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook