Δύο συστήματα με τα οποία γίνεται δυνατή η βελτίωση της επαφής κωφών και βαρηκόων με τις υπηρεσίες εγκαταστάθηκαν στα ΚΕΠ του Δήμου.

Σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί το σύστημα Iris και το σύστημα Telecoil με τα οποία διευκολύνεται κατά πολύ η εξυπηρέτηση πολιτών με κώφωση και βαρηκοΐα αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα το  Iris αφορά σε πολίτες με κώφωση και πρόκειται για ξεχωριστή εγκατάσταση, μέσα στο ΚΕΠ του Δήμου Χανίων επί της οδού Κυδωνίας, ενός τάμπλετ μέσω του οποίου ο πολίτες επικοινωνεί με ζωντανή βιντεοκλήση με διερμηνέα νοηματικής ή χειλεανάγνωσης.

Ο πολίτης με κώφωση ενημερώνει τον διερμηνέα για το αίτημά του το οποίο στην συνέχεια προωθείται άμεσα στους υπαλλήλους του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το Telecoil αφορά σε βαρήκοους που μιλούν την ελληνική γλώσσα και πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο καθαρίζει και ενισχύει τον ήχο επικοινωνίας του ενδιαφερόμενου πολίτη με τον υπάλληλο.

Το σύστημα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στα ΚΕΠ του Δήμου Χανίων στην οδό Κυδωνίας και στην Σούδα καθώς και στο Κέντρο κοινότητας του Δήμου.

Σήμερα παρουσία και μελών του συλλόγου κωφών και βαρήκοοων έγινε η επίσημη παρουσίαση των δύο αυτών συστημάτων.

«Σε μία προσπάθεια να μπορέσουν όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες του Δήμου να διεκπεραιώσουν τις σημαντικές υποθέσεις, που έχουν, για συναλλαγή με το δημόσιο εγκαινιάζουμε σήμερα, για πρώτη φορά στην Κρήτη, δύο καινοτόμα συστήματα, που διευκολύνουν τους πολίτες με προβλήματα ακοής», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες, μέσω ζωντανής διερμηνείας, να έρθουν σε επαφή και να συνομιλήσουν με ανθρώπους, που θα τους βοηθήσουν, εξηγώντας τους τις διαδικασίες. 

Στη λειτουργία των εν λόγω Υπηρεσιών αναφέρθηκε στις δηλώσεις της η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Ελένη Ζερβουδάκη, τονίζοντας ότι, μέσω του προγράμματος Iris, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, επιτυγχάνεται ζωντανή σύνδεση σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. 

«Βρίσκομαι εδώ, έχοντας αυτή τη μεγάλη χαρά, να βλέπω τη δημοτική αρχή του τόπου μου να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα των κωφών και βαρηκόων οποιασδήποτε κατηγορίας είτε γνωρίζουνε νοηματική είτε όχι», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων, «ΑΚΟΥ.ΜΠΩ», Σωκράτης Αντωνίου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook