Διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης  και δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας – Συζήτηση για τη συνεργασία με Μασούτη Α.Ε.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί η γενική συνελεύση του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης στην επισκοπή της Αγυιάς.

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες συζητήθηκε η νέα στρατηγική συνεργασία με την Μασούτης ΑΕ. Παράλληλα παρουσιάστηκε το αναλυτικό πλάνο που θα ακολουθηθεί από την απόσχιση κλάδου και την δημιουργία της εταιρείας ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. στην οποία θα εισέλθει η Μασούτης Α.Ε. με ποσοστό 50%, Οι μέτοχοι θα κληθούν να κρίνουν την νέα αυτή συνεργασία.

Στην συνέλευση συμμετέχουν 433 μέτοχοι με φυσική παρουσία και ακόμα 300 μέσω διαδιακτύου.

Επίσης στην σημερινή γενική συνέλευση θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον συνεταιρισμό.

Πάντως κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με μάσκες, έλεγχο πιστοποιητικών και τις απαραίτητες αποστάσεις

Ανάλυση στη γενική συνέλευση της στρατηγικής συνεργασίας ΣΥΝ.ΚΑ – Μασούτης Α.Ε.

Κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης τον λόγο πήραν τα μέλη της διοίκησης και εξήγησαν την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον Μασούτη Α.Ε., τα οφέλη της νέας αυτής στρατηγικής συνεργασίας και η σπουδαιότητα της.

Αρχικά το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝ.ΚΑ, Δημήτρης Αλεξάκης αναφέροντας ότι «Είμαστε στο κατώφλι μιας στρατηγικής συνεργασίας που θα ταράξει τα νερά». Ο κ. Αλεξάκης συνέχισε λέγοντας ότι « Ο τζίρος μας από 142 εκατομμύρια το 2014, έφτασε στα 235 εκατομμύρια το 2021». Ακόμα τόνισε ότι « Ο τζίρος μας είναι πολύ καλύτερος από πολλές αλυσίδες καλύτερες από εμάς».

Ακόμη ανέφερε ότι «Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες σουπερ μαρκετ κατέχουν το 70% της αγοράς. Εμείς είμαστε περίπου το 2% πανελλαδικά. Η αναζήτηση συνεργασίων είναι μονόδρομος» 

Σχετικά με την συνεργασία με τον Μασούτη ανέφερε ότι «Η συνεργασία με τον Μασούτη Α.Ε. την μεγαλύτερη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα  σούπερ μάρκετ θα φέρει τον συνεταιρισμό σε ένα όμιλο με κύκλο εργασιών 1,1 δις και 400 καταστημάτων και πάνω από 9000 εργαζομένους. Θα δημιουργήσει τον 4ο μεγαλύτερο όμιλο λιανικό εμπορίου στην Ελλάδα». Παράλληλα τόνισε ότι «Ο συνεταιρισμός όχι μόνο θα διατηρήσει το ποσοστό 50% επί του κεφαλαίου, αλλά θα διατηρήσει και τη διαχείρηση και η εταιρία θα παραμένει στα Χανιά». 

«Με τα νέα κεφάλαια που θα εισέλθουν θα μπορούμε να εξελιχθούμε στη μεγαλύτερη αλυσίδα στην νησί και θα υπάρξουν νέεις θέσεις εργασίας. Σας καλώ να εγκρίνετε αυτό το πρώτο, αλλά σημαντικότερο βήμα για τη νέα εποχή του συνεταιρισμού» ολοκλήρωσε ο κ. Αλεξάκης.

Ο κ. Απόστολος Αλεξάκης έκανε μια ιστορική αναδρομή για την πορεία του συναιτερισμού όλα αυτά τα χρόνια. Ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δοθεί περισσότερα από 25 εκατομμυύρια ευρώ σε μερίσματα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι « Η συνεργασία με τον Μασούτη θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια, μας εξασφαλίζει για τουλάχιστον 10 με 15 έτη. Πιστεύω ότι η απόλυτη πλειοψηφία των μετόχων, 95% με 98%, θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση και σας ευχαριστώ που 43 χρόνια με ανεχτήκατε»

Ο κ.  Γιώργος Μπαουράκης, γραμματέας του συνεταιρισμού εξήγησε με τη σειρά του τις λεπτομέρειες του σχεδίου απόσχισης. Ανέφερε πως ο νομικός τρόπος που έχει επιλέγει θα επιτρέψει την συγκεντρωτική εγγραφή των κερδών και των ζημιών της επωφελούμενης ενώ δεν θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση. Όπως ανέφερε κρίνεται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη καλύτερων λύσεων χρηματοδότησης και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Στη συνέχεια ανέφερε  ότι η μέθοδος που έχει επελέγη για την αξιολόγηση του μετοχικού κεφαλαίου ήταν εκείνη της προσαρμοσμένης καθαρής θέσης, η οποία είναι η πιο αντικειμενική.

Ο προεδρεύων, Ευγένιος Αρετάκης, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς από τον Μασούτη και απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χωρίς την έγκριση της ΓΣ του συνεταιρισμού. Επιπλέον σε ερώτηση σχετικά με τη σύνθεση του ΔΣ της νέας εταιρίας δήλωσε ότι το ΣΥΝΚΑ θα έχει την πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook