Για πρώτη φορά μιλάει στο Flashnews.gr για το μέλλον του Συνεταιρισμού και πως θα επηρεάσει εμπορικά και οικονομικά, για τα υπάρχοντα καταστήματά της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, με τους ντόπιους συνεργαζόμενους παραγωγούς, την ΝΕΑ Τηλεόραση αλλά και τις υπόλοιπες ντόπιες εταιρείες όπως την ΑΒΕΑ και τους Μύλους Κρήτης και τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Η είδηση της συνεργασίας ΣΥΝΚΑ και της Μασούτης Α.Ε. ήταν από τις πιο ηχηρές στον χώρο της οικονομίας και δη της τοπικής καθώς και του συνεταιριστικού και επιχειρηματικού κλάδου τα τελευταία πολλά χρόνια.

Όπως αρκετοί γνωρίζουν, ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων, σε μία εποχή που η μείωση της ποιότητας των ειδών καθημερινής χρήσης, με την παράλληλη αύξηση της τιμής τους και την συγκέντρωση της πώλησης των ειδών αυτών σε ολοένα και λιγότερες αλυσίδες super market, οδηγουσαν συνεχώς στο να μην μπορεί να ελέγχει ο καταναλωτής την σχέση ποιότητας στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Τελικά μετά από 43 χρόνια ο Συνεταιρισμός κατάφερε να δημιουργήσει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας 74 καταστήματα με 1.600 εργαζόμενους και να καταλήξει την περασμένη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 στην απόσχιση του κλάδου της λιανικής και στην δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας στην οποία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό 50% ίσως η μεγαλύτερη αλυσίδα της Βόρειας Ελλάδας, η Μασούτης Α.Ε.

Η συμφωνία αυτή ήταν λίγο πολύ γνωστή τους τελευταίους μήνες και είχε προκαλέσει ανησυχία και ερωτήματα στους εργαζόμενους και τους χιλιάδες προμηθευτές του Συνεταιρισμού, αφού πολλοί θεωρούσαν ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει τελικά στην πώληση του.

Στα ερωτήματα που προέκυψαν γύρω από τη συμφωνία αυτή, απαντά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr, Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΚΑ και το πρόσωπο της επόμενης ημέρας που θα υλοποιήσει την συμφωνία, κύριος Δημήτρης Αλεξάκης. .

Εξηγεί πώς η στρατηγική αυτή συμφωνία θα επηρεάσει το μέλλον της επιχείρησης σε επίπεδο κερδοφορίας και πώς το όφελος αυτό θα μετακυλήσει στον πελάτη αλλά και στην τοπική κοινωνία. Αποφεύγει να αναφέρει το ύψος του τιμήματος της αύξησης, αποκαλύπτει όμως ότι θα είναι πολλαπλάσιο της λογιστικής αξίας της επιχείρησης και θα συμβάλει στην ευρωστία της επιχείρησης. Κάνει επίσης, σαφές ότι πλέον θα δοθεί έμφαση στην Κρήτη.

Στη συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΚΑ, απαντά μεταξύ άλλων, για ποιον λόγο δεν αλλάζει η πολιτική στήριξης των ντόπιων παραγωγών και προμηθευτών που μέχρι και σήμερα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά μέσω του Συνεταιρισμού και εξηγεί πώς θα ανοίξει γι’ αυτούς ένα μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο διάθεσης των προϊόντων τους. Ξεκαθαρίζει επίσης, ρητά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων ούτε πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις, αντίθετα όπως υποστηρίζει θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Κύριε Αλεξάκη όπως είδαμε εγκρίθηκε προχθές από την ΓΣ του συνεταιρισμού η δημιουργία της νέας Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία θα εισέλθει ο Μασούτης με την εξαγορά του 50% αυτής. Πείτε μας αναλυτικά τι σημαίνει αυτό;

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να κάνει ο Συνεταιρισμός μια απόσχιση, θα δημιουργήσει δηλαδή μια θυγατρική ανώνυμη εταιρεία που θα έχει τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού, δηλαδή και το ενεργητικό και το παθητικό. Την πρώτη μέρα ο Συνεταιρισμός θα έχει το 100% της Α.Ε. Η συμφωνία που κάναμε είναι η εξής: Εφόσον πάρουμε την έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού, θα κάνουμε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με προκαθορισμένους όρους στην οποία θα συμμετέχει μόνο η Μασούτης και κανένας άλλος, με τον όρο τα μερίδια να είναι ίσα, 50 – 50 και το management να παραμένει στον Συνεταιρισμό, δηλαδή στα 5 μέλη του Δ.Σ. τα 2 θα ορίζονται από τη Μασούτης και τα 3 από τον Συνεταιρισμό.

Μπορείτε να μας πείτε το τίμημα με το οποίο θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο ο Μασούτης; Που θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, θα επιστρέψουν στον συνεταιρισμό;

Η αύξηση θα γίνει με ένα σημαντικό τίμημα το οποίο δεν μπορώ να σας το πω, είναι απόρρητο, αλλά όπως και να έχει είναι υπερπολλαπλάσιο της λογιστικής αξίας και θα εκτοξεύσει την ευρωστία της επιχείρησης. Τα χρήματα θα μείνουν στην επιχείρηση.

Αυτό θα επηρεάσει τα υπάρχοντα καταστήματα στην Κρήτη; Πώς ακριβώς θα είναι το καθεστώς λειτουργίας τους;

Φυσικά και θα επηρεάσει, θετικά. Εφόσον η εταιρεία θα γίνει πιο εύρωστη και θα έχει περισσότερα κεφάλαια και αυξημένη κερδοφορία λόγω των συνεργειών που θα υπάρχουν στον τρόπο που αγοράζουμε, θα υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα και για νέες επενδύσεις δηλαδή άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Κρήτη και νέες θέσεις εργασίας καθώς και ανακαινίσεις των υπαρχόντων καταστημάτων.

Στις διάφορες αναφορές και ανακοινώσεις δεν έχει γίνει καθόλου λόγος για τα καταστήματα σας στην Κέρκυρα και τα νησιά; Τι θα γίνει με αυτά, θα ενταχθούν στην νέα εταιρεία, θα επηρεαστούν;

Για τα καταστήματα στα άλλα νησιά είναι μια άλλη συμφωνία την οποία θα εξηγήσουμε αργότερα. Εμάς στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στην Κρήτη.

Στην επίσημη ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Ιωάννης Μασούτης αναφέρει ότι «ξεκινάμε το 2022 με μια στρατηγική συνεργασία με την κρητική αλυσίδα SYNKA super markets από την οποία προκύπτει ένα ισχυρό εμπορικό σχήμα που καλύπτει γεωγραφικά σχεδόν όλη την Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Στη νέα εταιρεία θα ενταχθούν και καταστήματα που κατέχει ο Μασούτης στην υπόλοιπη Ελλάδα; Πως ακριβώς θα γίνει αυτό που περιγράφει ο κύριος Μασούτης; Πως θα ωφεληθεί ο συνεταιρισμός;

Δε θα ενταχθούν στην νέα εταιρεία καταστήματα του Μασούτη. Η Μασούτης παραμένει ως έχει σαν εταιρεία. Αυτή εισέρχεται σε εμάς με το 50%. Αυτό που εννοούσε πρακτικά μεταφράζεται ως εξής: Οι δυο εταιρείες, η Μασούτης και η ΣΥΝΚΑ Α.Ε. θα αγοράζουμε με τις ίδιες τιμές. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στις τιμές που θα αγοράζουμε, επομένως θα πετύχουμε καλύτερες τιμές και όφελος για τον πελάτη και μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αναφέρατε και πριν ότι στο management της νέας εταιρείας το ΣΥΝΚΑ θα υπερισχύει 3-2 στο ΔΣ, ωστόσο οι μετοχές θα είναι 50-50. Τι προβλέπει το καταστατικό, υπάρχουν αποφάσεις στις οποίες θα χρειάζεται η έγκριση της ΓΣ του ΣΥΝΚΑ, ώστε να προχωρήσουν στη νέα εταιρία;

Η συμφωνία που έχουμε κάνει έχει κάποιους όρους σύμφωνα με τους οποίους και οι δύο μέτοχοι θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για οποιαδήποτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφασίσει ο Συνεταιρισμός για να αλλάξει, που το θεωρώ τελείως απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

Έχουν γίνει συζητήσεις για το σχέδιο της επόμενης ημέρας στη νέα εταιρεία; Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα βήματα μετά και την έγκριση του σχήματος από την επιτροπή ανταγωνισμού;

Υπάρχει ένα 5ετές πλάνο που έχει επίκεντρο την Κρήτη, έχει κάθε χρόνο ένα επενδυτικό πλάνο που μεταφράζεται κυρίως σε ακίνητα και πάγιο εξοπλισμό, νέα καταστήματα είτε ιδιόκτητα είτε με ενοίκιο, σε όλη την Κρήτη, με έμφαση στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο κλπ. Ένας φιλόδοξος στόχος είναι να έχουμε μια σημαντική αύξηση στην 5ετία.

Στην επίσημη ανακοίνωση σας της περασμένης Παρασκευής, αναφέρετε ότι οι προμηθευτές του ΣΥΝΚΑ θα έχουν πρόσβαση σε ένα πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων. Τι σημαίνει αυτό, πώς θα γίνει ακριβώς; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη στο καταστατικό που να ορίζει ότι οι προμηθευτές του ΣΥΝΚΑ θα τροφοδοτούν και τα υπόλοιπα καταστήματα του Μασούτη; Επίσης οι μικροί παραγωγοί είχαν εύκολη και άμεση συνεργασία με τον Συνεταιρισμό. Η νέα εταιρεία θα συνεχίσει με το ίδιο σκεπτικό να στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς;

Κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την εμπορική πολιτική, δεν καταγράφονται στο καταστατικό, γιατί αυτό θα ήταν απίστευτα γραφειοκρατικό. Υπάρχει η κοινή λογική και το κοινό συμφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση επειδή τα προϊόντα από την Κρήτη είναι ποιοτικά και καταναλώνονται έτσι κι αλλιώς σε όλη την Ελλάδα, η λογική είναι απλή. Όσον αφορά στα τοπικά προϊόντα στο ΣΥΝΚΑ και στην καινούρια εταιρεία δε θα αλλάξει τίποτα, γιατί είναι κάτι που το επιθυμούν οι πελάτες. Ο πελάτης είναι αυτός που καθορίζει τι βάζουμε στο ράφι. Εφόσον οι πελάτες θέλουν να έχουμε μεγάλη ποικιλία σε κρητικά προϊόντα, θα έχουμε και αυτό μας δίνει και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα γιατί διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό καλά γιατί γνωρίζουμε εδώ την αγορά οπότε είμαστε όλοι κερδισμένοι. Όσον αφορά τη συνεργασία με τη Μασούτης, είναι απλό. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Πέρσι το ΣΥΝΚΑ αγόρασε π.χ. από έναν προμηθευτή 10 τόνους τυρί. Την επόμενη χρονιά θα μιλήσουμε και πάλι με τον προμηθευτή – όσον αφορά στην Κρήτη θα μιλάμε εμείς για τη Μασούτης – και θα πούμε ότι φέτος θέλουμε 10 τόνους εμείς και 10 τόνους για την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα πάρουμε ίσως μια καλύτερη τιμή, ο παραγωγός θα έχει αυξημένη κερδοφορία λόγω μεγαλύτερου όγκου προϊόντος, οπότε εκεί θα είναι όλοι ωφελημένοι.

Υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως με το νέο σχήμα που θα είναι και πιο ευέλικτο, θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς, πιθανόν να γίνουν απολύσεις. Πείτε μας πώς θα γίνει το καθεστώς μετάβασης των εργαζομένων, θα απολυθούν από το ΣΥΝΚΑ και θα προσληφθούν στη νέα εταιρία;

Αποκλειστικά καμία πιθανότητα απόλυσης δεν υπάρχει. Ίσα ίσα που η εταιρεία μετά από αυτή τη συμφωνία θα είναι πιο υγιής και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει νέες επενδύσεις με νέες θέσεις εργασίας. Δε θεωρώ ότι υπήρξε ανησυχία. Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΥΝΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση και στη Γ.Σ. στην οποία αρκετοί εργαζόμενοι είναι μέτοχοι, ετέθη το θέμα προς έγκριση και κατανοήθηκε το θέμα, ενημερώθηκαν και διαπίστωσαν ότι είναι προς το συμφέρον τους. Δυστυχώς στην εποχή μας είναι δύσκολη η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών που διαχέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξε έντονη παραπληροφόρηση, όταν όμως ενημερώθηκαν όλοι για τις πραγματικές διαστάσεις της συμφωνίας και τους όρους της, όλοι έμειναν ικανοποιημένοι.

Με τα νέα δεδομένα θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τη ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης; Θα περάσει στη νέα εταιρεία;

Η Νέα Τηλεόραση παραμένει υπό τον έλεγχο του ΣΥΝΚΑ. Δεν αλλάζει τίποτα. Είναι όμως μία επένδυση από την οποία δεν περιμένουμε υπερ-αποδόσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι όπως και άλλα ΜΜΕ στα Χανιά – δυστυχώς όχι όλα – προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, παρέχοντας αξιόπιστη και ποιοτική ενημέρωση αλλά και προωθώντας τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της πόλης.

Γνωρίζουμε ότι το ΣΥΝΚΑ μετέχει σαν μέτοχος σε διάφορες εταιρείες και διορθώστε μας σε αυτό, όπως την ΑΒΕΑ, τους Μύλους Κρήτης, την ΕΤΑΝΑΠ, την ΒΙΟΧΥΜ κ.α. Αλλάζει κάτι σε σχέση με τη νέα εταιρεία, θα μεταφερθούν εκεί οι μετοχές; Θα ωφεληθούν οι εταιρείες αυτές μέσα από το νέο σχήμα.

Δεν αλλάζει κάτι με αυτές τις εταιρείες. Δε θα επηρεαστούν καθόλου. Έτσι και αλλιώς σε κάποιες εταιρείες συμμετέχουμε με μειοψηφικό ποσοστό οπότε ούτως ή άλλως δεν είχαμε τον απόλυτο λόγο στις αποφάσεις τους.

Μέχρι τώρα ο Συνεταιρισμός είχε ένα πολύ ανοιχτό προφίλ στην τοπική κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει ως χορηγός πολλές δράσεις, συλλόγους και διάφορα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα. Αυτή η κοινωνική προσφορά θα συνεχιστεί;

Δεν αλλάζει τίποτα, συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε 30 χρόνια και είναι υποχρέωσή μας να στηρίζουμε όλες τις αξιόλογες προσπάθειες των συμπολιτών μας σε όλους τους τομείς, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την προσφορά σε ιδρύματα που βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τέλος, υπάρχει μία έντονη συζήτηση στα Χανιά που έχει να κάνει  με δύο μεγάλες εταιρείες στην πόλη, οι οποίες αλλάζουν καθεστώς, η Τράπεζα Χανίων προβλέπεται να συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα και η ΑΝΕΚ περνάει στην Blue Star, γεγονός που θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη της τοπικής οικονομίας. Υπάρχει λόγος ανάλογης ανησυχίας και για την περίπτωση του ΣΥΝΚΑ;

Όχι δεν υπάρχει λόγος καμίας ανησυχίας. Είναι διαφορετικοί κλάδοι, διαφορετικές εταιρείες. Δεν μπορώ να σχολιάσω τι γίνεται στις άλλες εταιρείες, μόνο να εκφράσω την ευχή μου να πάνε όσο καλύτερα γίνεται τα πράγματα για όλους τους εμπλεκόμενους και την τοπική κοινωνία.

Και μία προσωπική ερώτηση αν μας επιτρέπετε; Όπως φαίνεται εσείς θα είστε στο μέλλον ένα πρόσωπο κλειδί στη λειτουργία του ΣΥΝΚΑ και της νέας εταιρίας. Πολλοί λένε ότι έχετε ένα τελείως διαφορετικό προφίλ από τον πατέρα σας, τον κ Απόστολο Αλεξάκη, ένα προφίλ πιο τεχνοκρατικό και πιο αυστηρό. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείτε.  

Δε μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Ο πατέρας μου είναι αναντικατάστατος, έχει μια ιστορία 40 ετών, έχει προσφέρει πάρα πολλά. Δεν μπορείς να τον αντιγράψεις, μπορείς με έναν άλλο δικό σου τρόπο – και νομίζω αυτό ισχύει για όλους – να καταβάλεις το μέγιστο δυνατό της προσπάθειάς σου για να φέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook