Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα.

Η πληροφορία ήρθε από το Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ε.Ε..

Η χθεσινή συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρώπης με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι θα είναι καταλυτική για της οικονομικές εξελίξεις που αφορούν άμεσα τη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτή αφορούν στον παραμερισμό της ενίσχυσης των κονδυλίων του EFSF από τα 440 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ και η επιστροφή της ιδέας για την ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του κεντρικού ρόλου στην επίλυση της κρίσης. Σε συνεργασία, βεβαίως, με το ΔΝΤ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν, ανέφερε: «Το Ταμείο Διάσωσης μόνο του δεν θα είναι ικανό να λύσει όλα τα προβλήματα. Πρέπει να το πετύχουμε αυτό με τη συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ασφαλώς της ανεξαρτησίας της».

Από την παραπάνω δήλωση βγαίνει το συμπέρασμα ότι το Eurogroup επεξεργάζεται ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα στηρίζει εμμέσως τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης η Ευρωτράπεζα. Θα δανείζει δηλαδή το ΔΝΤ και στη συνέχεια το ΕFSF θα προχωρεί σε αγορές κρατικών ομολόγων. Ενδεχομένως στη διαδικασία να εμπλακεί και το ΕFSF – αν καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις επ\’ αυτού.

Η επισήμανση του Φρίντεν ότι κάθε απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ έγινε για να ηρεμήσει η γερμανική πλευρά. Το Βερολίνο πάντως φέρεται να έχει πεισθεί ότι η επίλυση της κρίσης χρέους και η διάσωση του ευρώ δεν είναι δυνατό να γίνει εάν δεν εμπλακεί η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook