Οι τιμές που χαρακτήριζαν το ειρηνικό χτες και όχι το εμπόλεμο σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν -κυριολεκτικά- αύριο

Άρθρο του Βασίλη Ζαμπούνη στο olivenews.gr

Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή κατεύθυνσης των τιμών του ελαιολάδου;

Με το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει τις τιμές στα βασικά ελαιοπαραγωγά κέντρα της Ισπανίας δείξαμε χθες τις δύο τελείως διαφορετικές συμπεριφορές της αγοράς τις τελευταίες 52 εβδομάδες, το τελευταίο έτος. Αυτό δηλαδή που λένε ότι “μια εικόνα χίλιες λέξεις”.

Το πρώτο διάστημα έως τα μέσα Μαΐου 2021 οι τιμές ανεβαίνουν και μάλιστα για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Στο σημείο εκείνο οι τιμές γυρίζουν σε μια σταθεροποιητική/πλαγιοκαθοδική πορεία που κρατάει μέχρι τώρα. Παρατηρούμε ότι το (κοινό) παρθένο, όπως και το λαμπάντε, το οποίο συχνά αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας, έχουν τις μεγαλύτερες μεταπτώσεις σε σύγκριση τουλάχιστον με το έξτρα παρθένο.

Ακριβώς τότε, στις αρχές Μαΐου πέρυσι στο Πανελλαδικό Παρατηρητήριο της 7/5/2021 έγραψα και επεσήμανα ότι μετά από ένα “ράλλυ” ενός μηνός οι τιμές φρενάρουν και σταθεροποιούνται σε ένα “σκαλοπάτι”. Συμπλήρωνα μάλιστα “αν η νέα κίνηση θα είναι ανοδική ή καθοδική, κανείς δεν ξέρει – κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο”.

Αν δεν με ξεγελά η παρατηρητικότητά μου, μόνο το Παρατηρητήριο Τιμών του Olivenews.gr  σταθερά, κάθε Παρασκευή όλο αυτό το διάστημα, έδωσε έγκυρα και έγκαιρα τις εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών, αποφεύγοντας να “χαϊδεύει αυτιά” και να καλλιεργεί ανεδαφικές προσδοκίες.

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ ευαίσθητης συγκυρίας αντίρροπων δυνάμεων με τις τιμές των ελαιολάδων σχεδόν παντού “παγωμένες” όπως δείχνει και η παρακάτω καταγραφή (με πηγή κυρίως το POOLred).

Έξτρα Παρθένο

Ισπανία =  3,25 – 3,60  €/κιλό

Ιταλία =    3,80-4,10 €/κιλό

Ελλάδα =  3,35-3,40€/κιλό έως 3,50 – 3,55 για εξαιρετικές περιπτώσεις υψηλής ποιότητας ελεύθερου φυτοφαρμάκων.

Τυνησία = 3,15-3,25€/κιλό (η πτώση συνεχίζεται)

Μαρόκο = 3,50-3,60  €/κιλό

Παρθένο

Ισπανία = 3,03 – 3,15 €/κιλό

Λαμπάντε

Ισπανία 1° = 2.719 – 2.957  – 3.047  €/τόνο (άνοδος)

Ιταλία 3° =   2,85-2,95 €/κιλό

Ιταλία 5° =   2,85 – 2,90 €/κιλό

Ελλάδα 5° = 2,60 €/κιλό

Ραφινέ

Ισπανία = 2,975 – 3,00 €/κιλό

Ιταλία =   3,15€/κιλό

Πυρηνέλαιο μπρούτο 10°

Ισπανία = 1,33 €/κιλό

Ελλάδα = 1,28 €/κιλό   

Ραφινέ Πυρηνέλαιο

Ισπανία = 1,85 €/κιλό

Ιταλία =   1,95€/κιλό

Ελλάδα = 1,98 €/κιλό

Ισπανία και Ιταλία, σπορέλαια

Ηλιέλαιο ραφινέ = 1,46 – 1,50 €/κιλό

Αραβοσιτέλαιο=    1,50€/κιλό

Σογιέλαιο=           1,40€/κιλό

Ο παράγων Ουκρανία

Οι παραπάνω τιμές χαρακτήριζαν το ειρηνικό χτες και όχι το εμπόλεμο σήμερα, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί -κυριολεκτικά- αύριο. Ήδη οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, όπως και για αγροτικά προϊόντα των οποίων η Ουκρανία αποτελεί μεγάλη πλουτοπαραγωγική χώρα, σιτάρι, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και όχι μόνο.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα σήμερα 25/2/2022 είναι σε τι βαθμό η άνοδος των σπορελαίων μπορεί να σπρώξει προς τα πάνω και τις τιμές των ελαιολάδων (και των πυρηνελαίων) όταν τους τελευταίους μήνες είναι φανερό ότι η (παγκόσμια) κατανάλωση αδυνατεί να παρακολουθήσει την άνοδο των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ; Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι αυτή η άνοδος οφείλεται σε όλους τους συντελεστές κόστους της αλυσίδας αξίας του προϊόντος. Ας δούμε τις εξελίξεις του σαββατοκύριακου και ραντεβού από Δευτέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook