Χρηματοδότηση σε στρατιωτικό εξοπλισμό, αποκλεισμό αεροπορικών πτήσεων και απαγόρευση συναλλαγών με τις ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Εντατικοποιεί την «αντεπίθεση» σε βάρος της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζοντας τη λήψη νέων αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της, μετά  την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Καταρχάς, το Συμβούλιο ενέκρινε δύο μέτρα βοήθειας που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των δυνάμεων και της ανθεκτικότητας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας και την προστασία του άμαχου πληθυσμού από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση. Τα μέτρα βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στον στρατό, συμπεριλαμβανομένου -για πρώτη φορά- θανατηφόρου εξοπλισμού, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Δεύτερον, το Συμβούλιο ενέκρινε αυστηρούς περιορισμούς  στις αεροπορικές πτήσεις και την οικονομία. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αρνηθούν την άδεια προσγείωσης, απογείωσης ή υπερπτήσεων από την επικράτειά τους σε οποιοδήποτε αεροσκάφος ανήκει σε ρωσικές εταιρίες ή εκτελεί δρομολόγιο από και προς τη χώρα. Παράλληλα, θα απαγορευθεί η πραγματοποίηση συναλλαγών με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ή οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που ενεργεί για λογαριασμό ή υπό τις οδηγίες αυτής.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε: «Μετά από αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανταποκρινόμαστε αμέσως κινητοποιώντας την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης για δύο επείγοντα μέτρα βοήθειας για τη χρηματοδότηση της προμήθειας θανατηφόρου και μη θανατηφόρου υλικού σε ο ουκρανικός στρατός. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα παρέχει θανατηφόρο εξοπλισμό σε τρίτη χώρα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία, στεκόμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook