Με ρίψη δακρυγόνων προσπαθεί η αστυνομία του Ιράν να διαλύσει τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πραγματοποιούν διαδήλωση στην κεντρική Τεχεράνη. Χιλιάδες άτομα πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

Όπως αναφέρει πηγή του BBC που βρίσκεται στο Ιράν, η κατάσταση στην ιρανική πρωτεύουσα είναι «χαοτική», με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν κατέβει στους δρόμους και να φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα».
Σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πλατεία Ένγκχελαμπ, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις.

Ισχυρές είναι οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα Kaleme.com δεν κάνει αναφορά για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, περιορίζονται σε ρόλο «παρατηρητή».

«Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία [...]. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν κοντά στην πλατεία Ιμάμ Χοσεΐν» είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτές σημειώθηκαν και στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης οργανώθηκαν μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία και παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι διαδηλωτές είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

«Το Πράσινο Κύμα» το κίνημα κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, ζήτησε άδεια να διαδηλώσει σε ένδειξη υποστήριξης προς τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι οιαδήποτε υποστήριξη προς την Αίγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επωφελείται από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο για να συνεχίσει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, στην Τεχεράνη.

Σε κατ'οίκον περιορισμό ο Μουσαβί

Οι Αρχές στο Ιράν έθεσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί σε κατ'οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πολιτικού, η κίνηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 18 διαφωνούντες έχουν συλληφθεί.

Ο Καρουμπί δήλωσε ότι είναι υπό περιορισμό κατ΄οίκον από την Πέμπτη για να μη συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, ενώ για τον ίδιο λόγο, η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην κατοικία του Μουσαβί, κόβοντας μάλιστα από την Κυριακή όλες τις γραμμές των σταθερών και κινητών τηλεφώνων του ιδίου και της συζύγου του Ζαχρά Ραναβάρντ.

in.gr