Κυρώσεις και από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Το YουTube μπλοκάρει τα κανάλια που είναι συνδεδεμένα με το Russia Today και το Sputnik σε ολόκληρη την Ευρώπη, με άμεση ισχύ, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μπλοκάρουμε τα κανάλια του YouTube από το Russia Today και το Sputnik σε ολόκληρη την Ευρώπη, με άμεση ισχύ. Τα συστήματά μας χρειάζονται λίγο χρόνο πριν να είναι πλήρως λειτουργικά. Οι ομάδες μας συνεχίζουν να επιτηρούν την κατάσταση 24 ώρες το 24ωρο για να ενεργήσουν το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η YouTube, θυγατρική της Google.

Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση πρόσβασης των Russia Today και Sputnik στην ευρωπαϊκή αγορά ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την έγκριση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή απαγόρευσης πρόσβασης των Russia Today και Sputnik στην ευρωπαϊκή αγορά μέσων ενημέρωσης ανεξαρτήτως του δικτύου διανομής τους.

Το μέτρο σημαίνει ότι θα απαγορευθεί στους διαχειριστές της ΕΕ να μεταδίδουν, να διευκολύνουν ή με κάθε άλλο τρόπο να συμβάλουν στη μετάδοση περιεχομένου των RT και Sputnik, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

Το μέτρο περιλαμβάνει καλωδιακή, δορυφορική μετάδοση, μέσω IPTV, με πλατφόρμες ή εφαρμογές αναπαραγωγής βίντεο, είτε είναι νέες, είτε προεγκατεστημένες.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί των αδειών και των συμφωνιών μετάδοσης, οι οποίες θα ακυρωθούν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναμένει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές χώρες εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι χθες, η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του Facebook, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε εκ μέρους της εταιρείας ο αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Νικ Κλεγκ, η εταιρεία είχε δεχθεί αιτήματα από αρκετές κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις πλατφόρμες της. Τον περιορισμό των δύο μέσων ενημέρωσης είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Παράλληλα, δε, πολλές πλατφόρμες social media έχουν περιορίσει την προβολή των ρωσικών media.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook