Στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο «Learning Cultures via Cinema»

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229», Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, Erasmus+ 2020 με κωδικό αριθμό 2020-1-EL01- KA229-078853_1  με τίτλο  «Learning Cultures via Cinema», οι καθηγήτριες του Μουσικού σχολείου Χανίων, Μαρία Ντάμπου και Ειρήνη Χαλακατεβάκη, και 6  μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θερίσου επισκέφτηκαν από τις 7 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2022 το  Viseu  της Πορτογαλίας και συγκεκριμένα το σχολείο Agrupamento de Escolas de Sátão.

Οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων σχολείων της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ουγγαρίας και της Ελλάδας συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες της κινητικότητας που είχε τίτλο «Workshop “Shooting Short Films” (Γυρίσματα ταινιών μικρού μήκους)».  

Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής περιλάμβαναν την παρουσίαση δυο ταινιών μικρού μήκους με  θέματα  κοινωνικού  και τοπικού ενδιαφέροντος, τις οποίες είχαν προετοιμάσει οι μαθητές της κάθε χώρας. Ακολούθησε συζήτηση  μεταξύ όλων των συμμετεχόντων τόσο για το περιεχόμενο και την προβληματική των ταινιών, όσο και για τα τεχνικά ζητήματα της κινηματογράφησης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε  η ταινία  ’Saramago in Film’ με την οποία προβλήθηκε το συγγραφικό έργο  του Πορτογάλου José de Sousa Saramago. Οι ομάδες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εργαστήριο “Shooting Shorts” με τη νεαρή σκηνοθέτιδα Carolina Costa, η οποία προέβαλε σκηνές από την πολλά υποσχόμενη μικρού μήκους ταινία της, «Martyr». Παράλληλα, έδωσε σημαντικές συμβουλές για τα στάδια της κινηματογράφησης, τα πιθανά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους κατά τη διαδικασία των κινηματογραφικών γυρισμάτων. Στις δράσεις συμπεριλήφθηκαν εργαστήρια πολυμέσων για τις βασικές τεχνικές  λήψης  βίντεο και αξιοποίησης του λογισμικού Celtx, ενός «επί χάρτου» εργαλείου διαχείρισης σεναρίων και επεξεργασίας ταινιών, βίντεο μικρής διάρκειας, διαφημίσεων και ντοκιμαντέρ. Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία του σεναρίου που είχε ήδη δημιουργηθεί  από τους μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων, πριν τη μετακίνησή τους στην Πορτογαλία. Για να αφομοιωθούν οι νέες γνώσεις,  οι μαθητές συνεργαζόμενοι σε πολυπολιτισμικές ομάδες των τεσσάρων μελών, προέβησαν στην κινηματογράφηση διαφορετικών εκδοχών του σεναρίου τους.  Κάθε  μέλος της ομάδας είχε έναν  διακριτό  ρόλο στα γυρίσματα της ταινίας (παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, οπερατέρ). Τέλος, προβλήθηκαν  οι παραγόμενες  ταινίες ενώπιον όλων των ομάδων, ακολούθησε ανατροφοδότηση αναφορικά με τις αδυναμίες, τις ενδεχόμενες βελτιώσεις και τα θετικά σημεία.

Επίσης, τις μέρες αυτές οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στην πόλη του Viseu, επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό του 13ου αιώνα, το Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης, το Επισκοπικό Μέγαρο, τα τείχη της πόλης και γνώρισαν το ιστορικό κέντρο μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού. Ξεναγήθηκαν, επίσης, στην πόλη Sátão, την έδρα του σχολείου φιλοξενίας. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις  ακτές  του Ατλαντικού Ωκεανού, στην παραλία Barra  με τον  μεγαλύτερο φάρο της Πορτογαλίας, στην παραλία Costa Nova, το περίφημο για τα  ριγέ – πολύχρωμα σπίτια του ψαροχώρι, στη Ria de Aveiro, μια λιμνοθάλασσα διάσημη για την παραγωγή άλατος και τη συγκομιδή φυκιών που χρησιμοποιούνται για λίπασμα στην περιοχή, και στην πόλη Aveiro, την “πορτογαλική Βενετία”,  γνωστή για τα κανάλια της και την Art Nouveau αρχιτεκτονική της. Επισκέφτηκαν, τέλος, την πόλη Coimbra, την τρίτη σημαντικότερη πόλη της Πορτογαλίας, και το  πανεπιστήμιο της Coimbra,  ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη.  

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και  να ανταλλάξουν πληροφορίες για το σχολείο, τον τρόπο λειτουργίας του και το εκπαιδευτικό σύστημα της Πορτογαλίας. Η φιλοξενία των Πορτογάλων εταίρων μας ήταν συγκινητική. Τέλος, έτυχαν θερμού καλωσορίσματος και από τον Δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος αφού έδωσε ορισμένες πληροφορίες για την ιστορία, την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της περιοχής,  εξέφρασε την στήριξή του σε τέτοια προγράμματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook