\”Θύμα\” της Ευρωπαικής οικονομικής κρίσης χρέους και του γενικότερου κλίματος που κάνει ακόμη και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αποδυκνείεται πως \”έπεσε\” το μεγαλόπνοο έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου.

Το θέμα  αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  υπό την προεδρία του υπουργού Μάκη Βορίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού κ.κ. Β. Κεγκέρογλου, Φρ. Παρασύρης, Μ. Στρατάκης, Μ. Σκραφνάκη, , Μ. Κεφαλογιάννης, Λ. Αυγενάκης , ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρ. Κουκιαδάκης, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζ. Καλογεράκης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Χ. Γιαννόπουλος καθώς και ο Γ. Γ. Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Σ. Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απο την σύσκεψη δεν προέκυψε τίποτε το ουσιαστικό πέραν των εξής :

1) Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου παραμένει ως \”σχέδιο\” (προτεραιότητα) και για την νέα κυβέρνηση.
2) Για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις απαιτούνται τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να δοθούν απο την Ελλάδα (απο που;)
3) Με συνολικό κόστος κατασκευής τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες κολλοσοί, αλλά ακόμη και η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στην επένδυση αυτών των χρημάτων.

Όπως διαφαίνεται οι λύσεις είναι δύο. Είτε θα γίνει \”έκπτωση\” στο μέγεθος του νέου αεροδρομίου, ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος του, κάτι που απορρίπτουν οι φορείς του Ηρακλείου. Είτε θα παραμείνει το σχέδιο ως έχει, με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία για την χρηματοδότηση του έργου απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικές εταιρείες.

Βέβαια δεν αποκλείεται, τελικά, να παραμείνει το όλο εγχείρημα ως \”σχέδιο\” και να επικρατήσει η άποψη που έχει εκφραστεί και απο τουριστικούς φορείς για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό – επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου.

Το θέμα είναι πως η δημοπράτηση του έργου μετατίθεται για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Δήλωση του Μιχάλη Κριτσωτάκη

Αναφορικά με τη συνάντηση των φορέων και βουλευτών του νομού με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα του αεροδρομίου στο Καστέλι, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Δεν συμμετείχαμε σ’ αυτή τη συνάντηση όχι γιατί δεν μας ενδιαφέρει το θέμα, αντιθέτως έχουμε από την πρώτη στιγμή ασχοληθεί, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι εγώ προσωπικά, αλλά γιατί αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε τη συμμετοχή των νοσταλγών της χούντας στην κυβέρνηση κι ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική κοινωνία.»

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook