Σφυροκόπημα της Ρωσίας από τα ανατολικά, σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς

Σε αλλαγή στρατηγικής υποχρεώθηκαν όπως φαίνεται οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, λόγω της λυσσαλέας αντίστασης των Ουκρανών και εστιάζουν κυρίως σε βομβαρδισμούς από αέρος και εδάφους, για να μειώσουν της απώλειες και να συντρίψουν το ηθικό των αμυνομένων και να προελάσουν σε πόλεις-κλειδιά ανατολικά του Δνείπερου.

O ποταμός Δνείπερος χωρίζει στα δύο την Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στις πόλεις που βρίσκονται στα ανατολικά.

Η κατάληψη πόλεων ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, που χωρίζει στα δύο την Ουκρανία, είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, λέει ο στρατιωτικός αναλυτής του βρετανικού Royal United Services Institute, δρ Τζακ Ουάτλινγκ. «Καθώς οι Ρώσοι αρχίζουν να καταλαμβάνουν αυτές τις βασικές πόλεις κατά μήκος του Δνείπερου… θα είναι σε θέση να αποτρέψουν τη μετακίνηση προμηθειών από τα δυτικά προς τα ανατολικά για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων που μάχονται στις περιοχές επιχειρήσεων γύρω από το Ντονμπάς», εξηγεί Η Ρωσία θα «αρχίσει να στραγγαλίζει την επιμελητειακή υποστήριξη των Ουκρανών», προσθέτει.

Η Ρωσία θέλει να συντρίψει την αντίσταση

«Αν οι Ρώσοι εμπλακούν σε μια μεγάλη επίθεση στο Κίεβο και δεν έχουν σπάσει τη ραχοκοκκαλιά της αντίστασης, οι μάχες θα είναι πολύ αιματηρές και και τα στρατεύματά τους μπορεί να λυγίσουν», λέει ο Ουάτλινγκ, ερευνητής στον τομέα του χερσαίου πολέμου και των στρατιωτικών επιστημών. Όπως εξηγεί, οι οι Ρώσοι θα θελήσουν να «μειώσουν» την αντίσταση προτού εμπλακούν οι δυνάμεις τους καθώς υπάρχουν ενδείξεις πεσμένου ηθικού μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων, που καθυστέρησαν στην προέλαση και αιφνιδιάστηκαν από την ουκρανική αντίσταση. «Έχουμε ακούσει αναφορές ότι προκάλεσαν ζημιές στον δικό τους εξοπλισμό επειδή δεν θέλουν να πολεμήσουν», είπε. Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι η επίδραση του χαμηλού ηθικού θα μειωθεί καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται για να πολεμήσουν σε μεγαλύτερους σχηματισμούς, όσο η αποστολή τους γίνεται πιο ξεκάθαρη και καθώς οι Ουκρανοί αρχίζουν να ξεμένουν από πυρομαχικά.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook