Οι εκδηλώσεις λήξεις θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο Μαργαριτών και θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα

Το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 θα ολοκληρωθεί το πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία ’21 – Διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία» του Δήμου Μυλοποτάμου. Συμβολικά, το φεστιβάλ, θα ολοκληρωθεί στις Μαργαρίτες, δηλαδή, στο ίδιο χωριό, όπου ολοκληρώθηκε η Κρητική Επανάσταση 1821 – 1830, η οποία αποτέλεσε μέρος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα παρουσιαστεί πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Μνήμες Τουρκοκρατίας», το οποίο αποτελεί παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» με την συνεργασία της ΚΟΙΝΣΕΠ Ρόδακας, που εδρεύει στις Μαργαρίτες.

Για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή θρύλων και ιστορικών γεγονότων, που μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά από την εποχή της Τουρκοκρατίας στον Μυλοπόταμο και έφτασαν έως τις ημέρες μας, ως μνήμες που περιγράφονται από τους ανθρώπους του τόπου.

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει η φιλόλογος και Διευθύντρια το Γυμνασίου Γαράζου κ. Μαρία Μπαντουβά ενώ θα υπάρχει συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους την Ευγενία Τόλη στο νταουλάκι και στο τραγούδι, τον Αντώνη Λεοντίδη στην λύρα και τραγούδι, και τον Στέλιο Φιλλιπάκη στο λαγούτο και στο τραγούδι.

Η εκδήλωση θα ανοίξει στις 5 το απόγευμα με την έκθεση των έργων των μαθητών που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής Δήμου Μυλοποτάμου που είχε θέμα «Με αφορμή το ‘21». Συνολικά συμμετείχαν 90 μαθητές με τα έργα τους και η κριτική επιτροπή θα απονείμει τρία βραβεία ανά κατηγορία μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου. 

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στην ίδια εκδήλωση καθώς επίσης και τα βραβεία του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Μαντινάδας με θέμα «Διακόσια Χρόνια Ελλάδα», στον οποίο συμμετείχαν και αξιολογήθηκαν από την ειδική κριτική επιτροπή, συνολικά 54 πρωτότυπες μαντινάδες.

Οι εκδηλώσεις λήξεις θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο Μαργαριτών και θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την μη διασπορά του κορωνοϊού.

Το φεστιβάλ «Ταλλαία ’21 – Διακόσια χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία» οργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21» και την συνεργασία πολλών πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook