Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε και επίσημα ότι πουλά τον σύλλογο του Λονδίνου και τα χρήματα  θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για να βοηθηθούν τα θύματα πολέμου – Η πώληση δεν θα είναι μια γρήγορη διαδικασία τα καθαρα κερδη… στα θύματα πολέμου

Την είδηση ότι θα πουλήσει την Chelsea επιβεβαίωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Ρομάν Αμπράμοβιτς εν μέσω πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα χρήματα προορίζονται για τα θύματα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. 

Ο Αμπράμοβιτς υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει πίσω τα χρήματα που του χρωστάει η Τσέλσι, ήτοι ένα ποσό που φτάνει το 1,5 δισ… Επίσης, τόνισε ότι τα κέρδη από την πώληση του λονδρέζικου συλλόγου θα πάνε στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Να σημειώσουμε πως ο Αμπράμοβιτς έχει βάλει ως στόχο να πουλήσει την Τσέλσι για 3 δισ. στερλίνες. 

Ολόκληρη η  δήλωση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει ως εξής:

«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, πάντα αποφάσιζα με γνώμονα το καλό της ομάδας. Στην παρούσα κατάσταση, έχω πάρει την απόφαση να πουλήσω την Τσέλσι, καθώς πιστεύω ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για τον Σύλλογο, τον κόσμο, τους εργαζομένους, αλλά και τους χορηγούς και συνεργάτες.

Η πώληση δεν θα γίνει με βιαστικές διαδικασίες, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν θα ζητήσω την επιστροφή των δανείων μου προς τον Σύλλογο. Δεν ήταν ποτέ θέμα μπίζνες ή χρημάτων για μένα, αλλά θέμα αγνού πάθους για το παιχνίδι και την Τσέλσι.

Επιπλέον, έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να ιδρύσουν έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, στον οποίο θα δωρίσω όλα τα κέρδη από την πώληση. Ο οργανισμός θα είναι υπέρ όλων των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό συμπεριλαμβάνει τη διάθεση σημαντικών πόρων για την επείγουσα και άμεση ανάγκη των θυμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της μακροχρόνιας αποκατάστασής τους».

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι από το 2003, είπε ότι θα δωρίσει όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα «προς όφελος όλων των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία».

Ακόμη, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν με τη λέξη θύματα αναφέρεται σε Ρώσους ή Ουκρανούς.

Η ιστορία του Ρώσου ολιγάρχη με την Chelsea 

Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος αγόρασε τον σύλλογο το 2003, έχει απορρίψει στο παρελθόν προσφορές αξίας 2,2 δισ. λιρών για την Τσέλσι, ενώ το χρέος του συλλόγου προς αυτόν ανέρχεται σε 1,51 δισ. λίρες. Πιστεύεται ότι μια αμερικανική εμπορική τράπεζα έχει αναλάβει την πώληση του συλλόγου, με τους ενδιαφερόμενους να αναμένεται να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Βις, ένας 86χρονος μεγιστάνας του ιατρικού κλάδου, με περιουσία που φτάνει τα 4,3 δισ. στερλίνες, έχει παραδεχτεί ότι ενδιαφέρεται για την αγορά του συλλόγου που εδρεύει στο Στάμφορντ Μπριτζ από τον Αμπράμοβιτς, αλλά ως μέλος κοινοπραξίας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα εξετάσει τις λεπτομέρειες κάθε πιθανής συμφωνίας για την αγορά της Τσέλσι. 

«Ο Αμπράμοβιτς προσπαθεί να πουλήσει όλες τις βίλες του στην Αγγλία, θέλει επίσης να απαλλαγεί γρήγορα από την Τσέλσι», δήλωσε ο Βις στην ελβετική εφημερίδα Blick και πρόσθεσε: «Εγώ και άλλα τρία άτομα λάβαμε μια προσφορά την Τρίτη για να αγοράσουμε την Τσέλσι από τον Αμπράμοβιτς. Τώρα πρέπει να περιμένω τέσσερις με πέντε ημέρες. Ο Αμπράμοβιτς ζητάει προς το παρόν πάρα πολλά. Υπάρχουν χρέη και για αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή τιμή πώλησης».

Ο Ελβετός δισεκατομμυριούχο, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία ιατρικών συσκευών Synthes USA, επέμεινε ότι θα μπορούσε να εξετάσει μια συμφωνία για την Τσέλσι μόνο με μια ομάδα επενδυτικών εταίρων. «Μπορώ κάλλιστα να φανταστώ να ξεκινάω στην Τσέλσι με εταίρους», δήλωσε ο Βις. «Αλλά πρέπει πρώτα να εξετάσω τις γενικές συνθήκες. Αλλά αυτό που μπορώ ήδη να πω: Σίγουρα δεν θα κάνω κάτι τέτοιο μόνος μου».

Ο Αμπράμοβιτς βρίσκτεται επί του παρόντος αντιμέτωπος με αρκετά προβλήματα για αυτό και έχει αναθέσει αλλού την πώληση του λονδρέζικου κλαμπ. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών ανέφεραν ότι ο  Αμπράμοβιτς προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δίνοντας μάλιστα το παρών στις συζητήσεις στην Λευκορωσία.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς θέλει να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Λίγες ώρες μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία σε Ρώσους επιχειρηματίες, μεταβίβασε τις μετοχές του στην Τσέλσι στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος της ομάδας του Λονδίνου. Μια είδηση που τάραξε τα νερά στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς, δήλωσε σε τελευταίες δηλώσεις τους ότι ο ίδιος προσπαθεί να μεσολαβήσει για τον ειρηνικό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.  Ο ρωσοϊσραηλινός δισεκατομμυριούχος έχει δεχθεί πιέσεις να μιλήσει μετά την εισβολή των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ανέφερε το PA Media.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήρθε σε επαφή με την ουκρανική πλευρά για υποστήριξη στην επίτευξη ειρηνικής λύσης και ότι προσπαθεί να βοηθήσει από τότε.  Λαμβάνοντας υπόψη τι διακυβεύεται, θα ζητούσαμε την κατανόησή σας για το γιατί δεν έχουμε σχολιάσει ούτε την κατάσταση αυτή καθαυτή, ούτε την εμπλοκή του», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπός του.

Η εμπλοκή του Αμπράμοβιτς στον πόλεμο της Ουκρανίας ακολούθησε αίτημα του Ουκρανού παραγωγού ταινιών Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι.  «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ουκρανική πλευρά προσπαθούσε να βρει κάποιον στη Ρωσία πρόθυμο να τους βοηθήσει στην εύρεση μιας ειρηνικής λύσης», δήλωσε ο Ροντνιάνσκι και πρόσθεσε: «Προσπαθεί να βοηθήσει για να βρεθεί μια ειρηνική λύση».

Οι κυρώσεις και τα ακίνητα στο Λονδίνο

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πουλά τα ακίνητά του στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Βρετανό βουλευτή Κρις Μπράιαντ. «Φοβάται μήπως του επιβληθούν κυρώσεις, γι’ αυτό θα πουλήσει το σπίτι του αύριο και θα πουλήσει επίσης άλλο ένα διαμέρισμα», είπε το μέλος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους από 100 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμπράμοβιτς έχει παραμείνει μέχρι στιγμής εκτός λίστας. 

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς είπε ότι προσπαθούσε να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Αμπράμοβιτς, με καθαρή περιουσία που εκτιμάται στα 13,5 δισ. δολάρια από το Bloomberg, έχει πολλά ακίνητα στο Λονδίνο. Το ακίνητο στο οποίο αναφερόταν ο Μπράιαντ πιστεύεται ότι είναι μια έπαυλη πέντε υπνοδωματίων στους κήπους των παλατιών του Κένσινγκτον αξίας άνω των 150 εκατ. λιρών, ανέφεραν οι Times. Το διαμέρισμα θα μπορούσε να είναι ένα τριώροφο ρετιρέ στο Chelsea Waterfront που αγόρασε το 2018 για 22 εκατ. λίρες, ανέφερε η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook