Πρόκειται για το ξενοδοχείο που αποφασίστηκε η διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ονομάζεται το «Σπίτι του Κυνηγού», και είναι ένα ιστορικό κτίριο που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σήμερα τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Συμβολισμούς και… γρίφους κρύβει, σύμφωνα με το protothema.gr  το «Σπίτι του Κυνηγού», ένα ιστορικό κτίριο έτοιμο να φιλοξενήσει σήμερα το δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha, στη δυτική Λευκορωσία.

Πρώτη κατέφθασε χθες στο σημείο των διαπραγματεύσεων η ρωσική πλευρά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες αναμενόταν και η αποστολή από το Κίεβο, με τη Λευκορωσία να επιφυλάσσει και στις δύο πλευρές ρόλο θερμού οικοδεσπότη.

Κοινοπολιτεία, αντί ΕΣΣΔ

Εκτός, ωστόσο, από τις δύο αντιπροσωπείες, «πρωταγωνιστής» στη διαπραγματευτική διαδικασία Ρωσίας – Ουκρανίας είναι ο ίδιος ο χώρος των διμερών συνομιλιών, ως επιλογή της ρωσικής πλευράς, καθώς οι σημερινές διεργασίες με στόχο την εξεύρεση λύσης στην πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία, συνδέονται άρρηκτα με τις τελευταίες στιγμές της Σοβιετικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το protothema.gr, στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν κρυφά στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Belavezha», η οποίες προέβλεπαν τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και την υποκατάστασή της από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Συγκροτώντας έτσι μια χαλαρότερη ένωση, οι τρείς ηγέτες ανακοίνωναν ότι νέο συμμαχικό σχήμα θα ήταν ανοιχτό σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και σε άλλα κράτη με αντίστοιχους στόχους, σπάζοντας τα σοβιετικά ιδεολογικά στεγανά. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, η συμφωνία για την ίδρυση Κοινοπολιτείας επικυρώνεται από τα Κοινοβούλια της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και ακολουθεί στις 12 Δεκεμβρίου η υπερψήφισή της από τη Ρωσική Βουλή, οδηγώντας και τυπικά στην καταγγελία της Συνθήκης Δημιουργίας της ΕΣΣΔ του 1922 και σε μια νέα εποχή για τις τρεις, γειτονικές χώρες.

Σε λιγότερο από 15 ημέρες, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου 1991, η ΕΣΣΔ αυτοδιαλύεται, προκαλώντας την ίδια ημέρα την παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη σύσταση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης». Το πολιτικό του μέλλον, άλλωστε, είχε εξαερωθεί προ μηνών, όταν στις αρχές του Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Μπόρις Γιέλτσιν έδινε τα χέρια με τους ηγέτες της Ουκρανίας και την Λευκορωσίας, Λεονίντ Κράβτσουκ και Στάνισλαβ Σούσκεβιτς αντίστοιχα, θέτοντας τον Γκορμπατσόφ ουσιαστικά στο περιθώριο των εξελίξεων.

Τα μέλη της ΚΑΚ

Υπογράφοντας στην ουσία τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991, οι τρείς ηγέτες επιχείρησαν να δώσουν ταυτόχρονα ισχυρή ώθηση στην Κοινοπολιτεία, στην οποία εντάχθηκαν – εκτός των τριών ιδρυτικών κρατών – 11 ακόμη δημοκρατίες, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν το Τουρκμενιστάν, η Γεωργία και η Μολδαβία.

Σύμφωνα με την ιδρυτική της πράξη, η Κοινοπολιτεία συντονίζει τις πολιτικές των μελών της στους τομείς: της οικονομίας, των εξωτερικών σχέσεων, της άμυνας, της μετανάστευσης και την προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ προβλεπόταν να διοικείται από ένα ανώτατο συμβούλιο, στο οποίο μετείχαν αυτοδίκαια οι αρχηγοί των κρατών των χωρών -μελών. Η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ) δέχεται, ωστόσο, ένα ισχυρό πλήγμα το φθινόπωρο του 2008, καθώς η Γεωργία εκφράζει τότε την πρόθεσή της να αποχωρήσει μετά τα γεγονότα στην Νότια Οσετία, ενώ ανάλογη στάση κρατά και η Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σε αυτά τα ιστορικά συμφραζόμενα, οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας -και με διαχρονικό διαμεσολαβητή τη Λευκορωσία- δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, που μαίνεται με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς της Μόσχας, αλλά και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Πάντως, η ρωσική πλευρά, όπως αναφέρει το protothema.gr προσέρχεται στις συνομιλίες επιβεβαιώνοντας ότι στην ατζέντα της περιλαμβάνεται και η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. «Οι ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια στη Λευκορωσία και ο (ρωσικός) στρατός μας έχει εξασφαλίσει μια ασφαλή διέλευση για τη μετακίνησή τους (της ουκρανικής αντιπροσωπείας) μέσω της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS.

Την ίδια ώρα, τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των συνομιλιών επιβεβαίωσε χθες και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Facebook, δήλωσε έτοιμος για νέες επαφές, αλλά χωρίς τελεσίγραφα. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, εφόσον δεν υπάρχουν τελεσίγραφα από τη ρωσική πλευρά, ενώ δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για τη συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα. «Τώρα είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κανένα ρωσικό τελεσίγραφο… Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή το πότε θα γίνουν οι επόμενες διαπραγματεύσεις», περιέγραψε ακόμη το RIA Novosti, επικαλούμενο τον Κουλέμπα.

Στο ρωσικό στρατόπεδο, την ελπίδα του εξέφρασε χθες το Κρεμλίνο, με φόντο την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει τον ακριβή τόπο της διμερούς συνάντησης. Στον αντίποδα, το σημείο του σημερινού ραντεβού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «πρόδωσε» το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, απαθανατίζοντας το χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή το ιστορικό τραπέζι των συνομιλιών, στο «Σπίτι του Κυνηγού».

Σημειωτέον ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γκόμελ της Λευκορωσίας στις 28 Φεβρουαρίου διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι συμμετέχοντες στο διάλογο κατάφεραν να βρουν ορισμένα σημεία, βάσει των οποίων είναι δυνατόν να προβλεφθούν κοινές θέσεις, που μέρος τους δεν αποκλείεται να διατυπωθεί δημόσια τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook