Με ελικόπτερο η αποστολή των Ουκρανών στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας – Με καθυστέρηση λίγων ωρών ξεκίνησε η διαδικασία, η οποία κινδύνευσε μέχρι και με ματαίωση

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μία ακόμη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής, όσο και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά υποστήριζε ότι οι διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσουν στις 2:00 το μεσημέρι, ωστόσο μιλούσε για διαφωνίες των Ουκρανών ως προς την τοποθεσία. 

«Οι συνομιλίες θα γίνουν, είμαστε τώρα σε επαφή με την ουκρανική πλευρά, στον ίδιο χώρο όπου είχαν προγραμματιστεί, στο έδαφος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία περιμένει. Αναμένουμε απολύτως ήρεμα για τις 14:00, νομίζω ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 14:00» είπε ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτή και «δεξί χέρι» του Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής που βρίσκεται κοντά στους διοργανωτές των συναντήσεων υποστήριξε ότι η ομάδα των Ουκρανών διαπραγματευτών βρίσκονταν στην Πολωνία και αρνούνταν να ταξιδέψει στο φυσικό καταφύγιο Belovezhskaya Pushcha στη δυτική Λευκορωσία για τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν, η ουκρανική πλευρά βρίσκεται στην Πολωνία, αλλά έχει αντιταχθεί κατηγορηματικά στο να γίνει η Belovezhskaya Pushcha ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών», είπε ο Βοσκρεσένσκι.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι Ουκρανοί εταίροι μας παίζουν με τον χρόνο. Είτε περιμένουν ενισχύσεις, είτε εθελοντές από διεθνείς ταξιαρχίες, είτε Stingers (πύραυλοι επιφανείας-αέρος). Δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά τους να επιταχυνθούν αυτές οι συνομιλίες», είπε.

Νωρίτερα,  ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία 90 λεπτων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε το πρωί ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών πρέπει να γίνει την Πέμπτη, όμως «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να τις αναβάλει».

Υποστήριξε, επίσης, ότι το Κίεβο δεν ενεργεί ανεξάρτητα στις διαπραγματεύσεις. «Και πάλι, η ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Λαβρόφ.

O Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου την «μια ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μετά την αποτυχία του Κιέβου να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς μέσω των συμφωνιών του Μινσκ και τις «κρυφές απειλές για απόκτηση πυρηνικών όπλων».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και σημείωσε ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι «ελάχιστες», όπως είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η μόνη εναλλακτική λύση στις κυρώσεις είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, όμως -όπως πρόσθεσε- ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος.

«Αν γίνει πραγματικός πόλεμος εναντίον μας, τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν [και] κατά τη γνώμη μου γίνονται τέτοια σχέδια», είπε.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ουκρανοί «προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να «βλέπει απλώς αυτήν την ταινία του Χόλιγουντ» στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Συνέκρινε επίσης τις ΗΠΑ με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, λέγοντας ότι «πίσω στις μέρες εκείνες, ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν στόχο να υποτάξουν την Ευρώπη. Τώρα το κάνουν οι Αμερικανοί».

Ζελένσκι: Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε

Εν τω μεταξύ, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλούσε στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα νέο βίντεο.

Ανέφερε ότι οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, αλλά λέει ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα.

Ο Ζελένσκι  είπε ότι η αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας – στη στόχευση περιοχών αμάχων – δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να αντισταθεί στο σχέδιο της Μόσχας για γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε ευθέως στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο: «Πήγαινε στο σπίτι σου!» και ότι πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους όχι σε όλο τον κόσμο «αλλά στο σπίτι σου». «Υπάρχουν αρκετοί εκεί. Περίπου 150 εκατομμύρια» είπε.

Μετά από μέρες βομβαρδισμών στις πόλεις της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανοικοδομηθεί και ότι η Ρωσία θα μάθει για τις «αποζημιώσεις».

«Ακόμα κι αν καταστρέψετε όλους τους ουκρανικούς καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες μας, δεν θα καταστρέψετε την πίστη μας, την ειλικρινή μας πίστη στην Ουκρανία και τον Θεό, την πίστη στους ανθρώπους», σημείωσε. «Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη».

«Και λέμε στη Ρωσία – μάθετε τις λέξεις “αποζημιώσεις” και “συνδρομές”. Θα πληρώσετε πλήρως για όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας, εναντίον κάθε Ουκρανού» δήλωσε ο Ζελένσκι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook