Το κτίριο παραχωρήθηκε από το 2019 για να διαμορφωθεί σε χώρο για τα αρχεία των Δικαστηρίων Χανίων

Σε μια προσπάθεια για να «ξεκολλήσει» το θέμα της μετατροπής του κτιρίου των παλιών δικαστικών φυλακών Χανίων σε χώρο αρχείων των Δικαστηρίων, ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Όπως αναφέρει ο κ. Βολουδάκης «σκοπός της συνάντησης ειδικότερα ήταν να τεθεί σε κίνηση η απαραίτητη διαδικασία για την ολοκλήρωση της μετατροπής του κτηρίου των παλαιών φυλακών σε χώρο αρχειοθέτησης των Δικαστηρίων. Η μετατροπή αυτή θα απελευθερώσει απολύτως αναγκαίους χώρους στο κτήριο των Δικαστηρίων και θα διευκολύνει την καθημερινότητα δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και διαδίκων.

Όπως είναι γνωστό, το ακίνητο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Αύγουστο του 2019. Από τότε όμως δεν έχει ουσιαστικά προχωρήσει η διαδικασία για την υλοποίηση του έργου.

Ζήτησα την παρέμβαση του Υπουργού αφ’ ενός για να κινητοποιηθούν οι (αρκετοί…) εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς, και αφ’ ετέρου για να διασφαλισθεί η πίστωση για το έργο.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, διαπιστώθηκε ήδη σε ποιο σημείο είχε μπλοκάρει η διαδικασία και ποιες είναι οι απαραίτητες επόμενες ενέργειες. 

Είχα στη συνέχεια συνεννόηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. Θανάση Γιάνναρη, καθώς η ΚΤΥΠ είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το έργο της ανακαίνισης/μετατροπής. 

Ενημέρωσα σχετικά τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστο Πραματευτάκη, καθώς απαιτείται από πλευράς τους παροχή κάποιων πρόσθετων στοιχείων ώστε να ολοκληρωθεί η αναγκαία μελέτη.

Στη συνέχεια θα απαιτηθεί η τακτοποίηση κάποιων πολεοδομικών και ρυμοτομικών ζητημάτων για τα οποία θα χρειαστεί να ενεργήσει ο Δήμος Χανίων και τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. (Σημειώνω ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμη φτάσει στις υπηρεσίες του Δήμου). 

Όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο Υπουργός εκτίμησε ότι για τέτοιας (μικρής) κλίμακας έργο (ανακαίνιση / μετατροπή χώρου σε χώρο αρχειοθέτησης) δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, καθώς και ο ίδιος το βλέπει θετικά.

Θα παρακολουθούμε τα βήματα ως την ολοκλήρωση του έργου, ενοχλώντας εν τω μεταξύ όποτε και όσο χρειάζεται υπηρεσίες, φορείς και αρμοδίους. Καλώς η κακώς, διαφορετικά δεν υλοποιείται τίποτα.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook