Παρατηρήθηκαν μπλόκα και σε διάφορες εφαρμογές

Το facebook και πολλαπλοί ιστότοποι μέσων ενημέρωσης και social media ήταν μερικώς μη προσβάσιμοι στη Ρωσία την Παρασκευή (4/3), αναφέρει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δημοσιογράφοι του AFP στη Μόσχα δεν είχαν πρόσβαση στο facebook, καθώς και στους ιστότοπους των μέσων ενημέρωσης Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL και της ρωσόφωνης υπηρεσίας του BBC. Όσον αφορά για την ιστοσελίδα Meduza, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οφείλεται σε απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας. Αργότερα εντός της ημέρας, στην κρατική Δούμα αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή 15 χρόνων κάθειρξης για οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.

Επιπλέον, παρατηρήθηκαν προβλήματα και με το Twitter, ενώ ήταν «μπλοκαρισμένες» και εφαρμογές όπως το Google Play και το App Store. Στο μεταξύ, η Google ανακοίνωσε πως περιορίζει τις στοχευμένες διαφημίσεις της τόσο στην πλατφόρμα του, αλλά και σε άλλα μέσα όπως για παράδειγμα το Youtube.

Η ΜΚΟ παρακολούθησης GlobalCheck δήλωσε επίσης ότι οι ιστότοποι ήταν μερικώς εκτός λειτουργίας.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του facebook, θα περιορίσει την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε εκ μέρους της εταιρείας ο αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Νικ Κλεγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία είχε δεχθεί αιτήματα από αρκετές κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις πλατφόρμες της. Τον περιορισμό των δύο μέσων ενημέρωσης είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Παράλληλα, δε, πολλές πλατφόρμες social media έχουν περιορίσει την προβολή των ρωσικών media.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook