Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και τις επόμενες ώρες να θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της ρωσικής εισβολής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πολιορκεί το Κίεβο και την Μαριούπολη, με τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός -ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι- να γίνεται σμπαράλια και τις δύο πλευρές, Ουκρανία και Ρωσία να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το «σπάσιμο» της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο σαββατοκύριακο να γίνει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο για το πότε αυτό θα συμβεί.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις

Συμφωνία για κατάπαυση πυρός ήταν… και πάει

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, ανέφερε νωρίτερα πως άμαχοι βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ επιχειρούν να εκκενώσουν την πόλη!

Ο Serhiy Orlov είπε στο BBC: «Στην αρχή ο βομβαρδισμός σταμάτησε για λίγο, αλλά ξεκίνησε ξανά και συνεχίζουν να ρίχνουν με βαρύ οπλισμό και ρουκέτες. Οι άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι».

Ο Orlov προσθέτει πως οι Αρχές έχουν πληροφόρηση για μάχες «στο δρόμο για την Ζαπορίζια» κάτι που κάνει την όλη επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Καταλαβαίνουμε πως η κατάπαυση πυρός δεν τηρήθηκε από την ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται στους δρόμους».

Τέλος είπε πως ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης και οι μάχες στον δρόμο για την Ζαπορίζια κάνει «αδύνατη» την εκκένωση.

Κάτι που δείχνει πως το όλο εγχείρημα είναι πια… στον αέρα, με το Reuters να μεταδίδει πως η κατάπαυση πυρός έχει πια αναβληθεί.

Η Ρωσία… λέει κάτι άλλο

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την μεταφορά φοιτητών από την πόλη Κχέρσον.

Επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί εξ ολοκλήρου την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook